h

Buurten in Rhenen, met Tweede Kamerlid Manja Smits

8 juni 2009

Buurten in Rhenen, met Tweede Kamerlid Manja Smits

Zaterdag 6 juni heeft een delegatie van de Socialistische Partij een bezoek gebracht aan Rhenen. Ze bevroegen het winkelend publiek aldaar over de Mosquito die bij de Albert Heyn is opgehangen; een kastje dat een hoge pieptoon afgeeft om jongeren weg te jagen.

De delegatie bestond uit een viertal bestuursleden van de SP-afdeling Veenendaal (waaronder Rhenen valt) en het Tweede Kamerlid Manja Smits. Zij had een motie ingediend in de Tweede Kamer, om gemeenteraden zeggenschap te geven over plaatsing en gebruik van de Mosquito. Het College van Burgemeester en Wethouders heeft echter de gemeenteraad gepasseerd bij het plaatsen van de Mosquito.

Over het piepkastje boven de Albert Heyn steken, onder de Rhenenaren, onwetendheid en scepsis elkaar naar de kroon. Veel mensen zijn zich niet of slechts beperkt bewust dat de Mosquito geplaatst is. Ook geven bijna alle mensen aan te twijfelen of het apparaatje de beste oplossing is voor het ‘hangprobleem’: er is geen ambulant jongerenwerk, weinig politiesurveillance en het jongerencentrum biedt nauwelijks activiteiten.

Eén vrouw gaf aan te betwijfelen of zo’n pieptoon überhaupt enig effect sorteert: “met de muziek die de jeugd tegenwoordig luistert, hebben ze vast zo’n gehoorbeschadiging dat ze de piep niet eens kunnen horen.” Een man, die evenmin heil ziet in de Mosquito, had een alternatief: “Als ik met m’n hond loop, doen de hangjongeren he-le-maal niets…”

Ook de SP’ers zelf zien grote bezwaren aan de Mosquito kleven. De gevolgen op lange termijn die blootstelling aan de pieptoon heeft, zijn niet of nauwelijks bekend. Hierdoor vormt het apparaat een risico in de volksgezondheid. Daarnaast treft de pieptoon niet alleen de ‘overlastjongeren’, maar alle jongeren. Ook de onschuldigen.

Effectief is het apparaat ook niet: er zijn allerlei MP3-files te downloaden die de pieptoon kunnen buitensluiten en jongeren kunnen zich desnoods buiten het bereik van de pieptoon ophouden. Het ‘hangprobleem’ wordt er dus hooguit door verplaatst.

Meer informatie over de Mosquito en de SP is te vinden op www.mosquitoweg.nl Hier kan men de pieptoon uitproberen, tegen de Mosquito tekenen en er is een meldpunt en een zwartboek. SP-afdeling Veenendaal heeft ook een meldpunt, voor de Rhenense Mosquito-ervaringen. Deze is te bereiken via www.veenendaal.sp.nl en per e-mail via veenendaal@sp.nl

U bent hier