h

Verzelfstandiging zwembad: goede wijn is nog geen bier!

4 juli 2009

Verzelfstandiging zwembad: goede wijn is nog geen bier!

In de gemeenteraadsvergadering van 2 juli j.l. is gesproken over een mogelijke externe verzelfstandiging van het zwembad teneinde een exploitatietekort te verkleinen. Hoewel de SP vond dat er gedegen voorwerk was geleverd, was de stap om daadwerkelijk tot verzelfstandiging over te gaan nog net te groot. De partij was, samen met de ChristenUnie, mede-indiener van een amendement (wijzigingsvoorstel) van de PvdA om eerst intern te verzelfstandigen.

SP-fractievoorzitter Jan Breur gaf in zijn betoog aan dat er ook naar andere zaken gekeken moest worden. Het exploitatietekort heeft vooral te maken met tegenvallende bezoekersaantallen. Breur: "Nog altijd krijgt mijn fractie verhalen te horen van bijvoorbeeld onduidelijkheid over openingstijden en te veel regeltjes bij de glijbaan. Misschien zijn die klachten onterecht of achterhaald, maar het is wel het imago waar het zwembad mee te maken heeft." Ook haalde Breur het gebrek aan buitenwater aan als oorzaak van tegenvallende bezoekersaantallen.

Breur gaf aan dat interne verzelfstandiging als tussenstap beter aansluit bij de discussie over de gemeentelijke taken. Ook de ontwikkelingen binnen de cultuur en structuur van de organisatie lopen hierdoor minder uit de pas.

Ook GroenLinks had een amendement voorbereid, deels vergelijkbaar met het amendement van PvdA/SP/CU. Het belangrijkste verschil daarin was, dat de sport in de volle breedte betrokken zou worden in onderzoek naar verzelfstandiging. In een schorsing is gekeken hoe die twee ineengeschoven konden worden.

Na de schorsing verviel het amendement van de PvdA/SP/CU en was het amendement van GroenLinks aangepast. Het onderzoek naar verzelfstandiging (inclusief sport) gaat verder, maar de gemeenteraad wordt in alle fases van het proces betrokken - en houdt dus vat op tempo en zorgvuldigheid.

Dat de volledige sport in de verdere uitwerking wordt betrokken, heeft niet de voorkeur van de SP. Toch stemde de partij in, omdat het in deze fase slechts een onderzoek betreft. De zorgvuldige betrokkenheid van de gemeenteraad woog voor de partij te zwaar om niet in te stemmen met het amendement.

Uiteindelijk stemde alleen Lokaal Veenendaal tegen.

U bent hier