h

Samenscholingsverbod niet de oplossing

9 september 2009

Samenscholingsverbod niet de oplossing

De SP maakt zich grote zorgen over de incidenten in winkelcentrum ‘de Ellekoot’. Vernielingen, overlast, winkeldiefstal en geweld tegen agenten kunnen niet getolereerd worden. In een samenscholingsverbod, zoals de PvdA voorstelt, zien de socialisten echter niets – behalve een ordinaire verkiezingsstunt.

“Over iets meer dan een half jaar zijn er verkiezingen,” analyseert SP-fractievoorzitter Jan Breur, “en plotseling stort de PvdA zich in een wedstrijdje ‘wie de grootste heeft’ met de VVD – die normaal gesproken met dit soort voorstellen komt. Of de voorgestelde maatregel ook daadwerkelijk iets uithaalt is kennelijk van ondergeschikt belang.”

Breur heeft zelf uitvoerig met verschillende betrokkenen gesproken, en vindt een samenscholingsverbod bizar en draconisch. “Er gebeuren soms dingen die het daglicht niet kunnen verdragen, ja. Maar er wordt nu gedaan alsof de Ellekoot een oorlogsgebied is. En dat is volstrekte onzin.”

Veel van de overlast vloeit voort uit problemen waarmee de jongeren mee kampen. Problemen thuis, op school, of eventueel in de werksituatie. Schuld problematiek. Geen zinvolle vrijetijdsbesteding. Breur: “Natuurlijk is het daar niet mee goed te praten. En het is ook niet één op één te leggen, maar er is sterke samenhang. Als je een probleem wilt oplossen moet je naar de oorzaak kijken. Een samenscholingsverbod zou het probleem alleen maar verplaatsen; de jongeren gaan ergens anders staan, maar hun baldadigheid wordt er niet minder om.”

Ook trekt de SP lessen uit de ‘best practice’ van het jongerenwerk. Op het moment dat er een inloop in buurthuis ‘de Seinpost’ is, zijn er nauwelijks nog jongeren in de Ellekoot te vinden. Daarbij hebben de jongerenwerkers zo een betere ingang tot de groep. “En zo laat je het mes aan twee kanten snijden,” legt Breur uit, “enerzijds help je de jongeren vooruit, en anderzijds pak je de overlast aan. Iedereen blij.”

Uit gesprekken die Breur heeft gehad, blijkt dat jongeren zelf ook vinden dat er wat aan de Ellekoot moet worden gedaan. De narigheid aldaar straalt, ook als ze er niets mee te maken hebben, op hen af, waardoor zij ook de dupe zijn. Een samenscholingsverbod zou alleen maar wrevel opwekken. Jongeren blijken meer te zien in uitgebreider inloopaanbod en heldere afspraken over waar ze wel en niet mogen staan.

U bent hier