h

PvdA en VVD halen zich problemen op de hals

26 februari 2010

PvdA en VVD halen zich problemen op de hals

De PvdA heeft de stelling ingenomen dat er absoluut niet hoeft te worden bezuinigd. Tekorten kunnen volgens die partij uit de Algemene Reserve worden aangevuld. De VVD is hier faliekant op tegen, en ook tegen een verhoging van de Onroerende Zaak Belasting (OZB).

PvdA-kandidaat Marjon Oostveen herhaalde de stellingname van haar partij in het debat van RTV-Utrecht op 25 februari. Hierop reageerde VVD-lijsttrekker Arianne Hollander met de opmerking dat dit potverteren is.

VVD-kandidaat Ronald Veen riep eerder die dag een verhoging van de OZB uit als taboe-onderwerp. Onbespreekbaar, noemde hij het - met andere woorden: een breekpunt.

Volgens de SP is noch de bewering van de PvdA, noch de eis van de VVD weinig realistisch.

SP-lijsttrekker Jan Breur: "Het is absoluut waar dat we als gemeente minder geld tot onze beschikking krijgen. Willen we Veenendaal sociaal, leefbaar en betaalbaar maken, dan moeten we een evenwichtige mix zoeken tussen bezuinigen, lastenverhogen en aanvullingen vanuit de reserves."

Het eenzijdig kiezen voor welke mogelijkheid dan ook is voor de SP niet wenselijk. Ook lastenverhoging niet, hoewel de partij ziet dat dit onontkoombaar is.

"De VVD mag gerust eens komen praten over hoe ze de boel willen oplossen zonder OZB-verhoging," aldus Breur, "maar dan ontkom je er gewoon niet aan dat er een andere lokale last omhoog gaat. Rioolheffing, parkeertarieven, wie het weet mag het zeggen."

De mate waarop er bezuinigd, verhoogd en ingeteerd moet worden zal niet alleen afhangen van de uitkomst van de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart, maar ook van de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni.

Breur: "Bij de gemeenteraadsverkiezingen kun je kiezen hoe we moeten roeien met de riemen die we hebben, bij de kamerverkiezing kies je de riemen."

De SP heeft landelijk al aangekondigd niet te willen bezuinigen op gemeenten. Breur: "9 juni gaat het dus om de keus tussen een goede wijkvoorziening of een luxe gevechtsvliegtuig."

U bent hier