h

Renswoude blijft zelfstandig

4 mei 2011

Renswoude blijft zelfstandig

Het kabinet besloten dat de samenvoeging van de gemeente Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg (RSW) niet doorgaat. De gemeente Renswoude blijft, na een lange strijd, zelfstandig.

renswou
Foto: De Gelderlander/Eveline van Elk

De drie gemeentes zouden worden omgebouwd tot één gemeente Woudenberg met 25.000 inwoners. Renswoude verzette zich tegen de fusie. De gemeenteraad was unaniem tegen, en de bevolking nagenoeg ook.

In een tweetal referenda hebben de Renswoudenaren laten weten geen heil te zien in de RSW-variant. In het eerste referenda was de keus 'wel of niet opgaan in RSW' stemde 98% op 'niet'.

Een tweede referendum bood de keus tussen (zelfstandig) samenwerken met Veenendaal of opgaan in RSW. Hierbij stemde 80,7% op samenwerken met Veenendaal.

De weerstand tegen de fusie bereikte een hoogtepunt met een fakkeltocht in oktober 2008. Het hele dorp was op de been om te protesteren tegen de fusie. Ook de Veenendaalse SP-fractievoorzitter Jan Breur was aanwezig op deze fakkeltocht.

Opmerkelijk genoeg leek de fusie in Renswoude weinig invloed te hebben op de verkiezingen voor de Provinciale Staten, eerder dit jaar.

Door de val van het kabinet Balkenende IV is het fusiebesluit op de lange baan gezet. Het kabinet Rutte achtte de fusie onnodig en haalde er een streep door.

Vanuit de gemeente Veenendaal is er een bloemetje naar de gemeente Renswoude gegaan.

De SP, die sinds het begin van de dreigende fusie aan de kant van Renswoude heeft gestaan, is ook blij voor de Renswoudenaren.

Langs deze weg feliceren we Renswoude met haar overwinning.

U bent hier