h

Opdat wij niet vergeten…

17 mei 2025

Opdat wij niet vergeten…

Foto: Eric van Kaathoven / Bluesky

trek een rode lijn!

In mei vieren we onze vrijheid, en gedenken wij hen die hun leven verloren in de strijd om deze te bevechten. Deze vieringen en herdenkingen dreigen echter steeds meer te verworden tot een betekenisloos toneelstuk, waarbij we collectief wegkijken van de herhaling van de geschiedenis die nu gaande is.
Gelukkig ontstaat daartegen een steeds sterker tegengeluid.

Dodenherdenking

Foto: Tilmann van de Loo

Raadscommissielid Tilmann van de Loo was namens de SP aanwezig op de Dodenherdenking in Veenendaal. Vol ontzag luisterde hij naar de toespraak van Burgemeester Kats en het verhaal van de gezusters Spies.
Van de Loo: "80 jaar geleden alweer, en nog steeds is vrijheid niet vanzelfsprekend."

Dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, zien we bijvoorbeeld dagelijks in Gaza. Mensen zijn daar hun leven niet zeker; het dodental stijgt dagelijks. Daarom vond er in Den Haag een Dodenherdenking plaats, waar ook daarbij werd stilgestaan. De organisatie verwachtte zo'n 500 mensen, maar dat liep op tot maarliefst zo'n 3000.

Walgelijk genoeg stuitte deze inclusieve herdenking ook op weerstand. SBS, De Telegraaf en Frits Barend voerden een hetze die leidden tot een stortvloed aan haatberichten en dreigementen. The Rights Forum, een belangrijk mikpunt van deze haatcampagne, heeft laten weten aangifte te doen.

bevrijdingsdag

Foto: Eric van Kaathoven / Bluesky

Ook in Nederland is de vrijheid niet vanzelfsprekend. Het land wordt geregeerd door een extreemrechts kabinet dat - in de woorden van cabaratier Pieter Derks - meer overeenkomsten vertoont met Mussert dan met Mandela. En de voorzitter van de Tweede Kamer die beweert dat rechtsextremisme een verzinsel is van (onder andere) de Anne Frank Stichting, teneinde subsidies binnen te harken.

Het geeft dus geen pas om dergelijke types een ereplaatsje te geven op de dag waarop we de bevrijding van hun ideologie vieren. Daarom werd er in Wageningen een demonstratie gehouden tegen de komst van de extreemrechtse premier Schoof en de extreemrechtse Kamervoorzitter Martin Bosma.

SP'er Eric van Kaathoven, lid van de Provinciale Staten van Gelderland, was uitgenodigd voor de Nationale Viering van Bevrijdingsdag in Wageningen. Hij zegde af, omdat hij meer op zijn plaats was aan 'de overkant', waar gedemonstreerd werd tegen de ongepaste aanwezigheid van extreemrechts op deze viering.
Van Kaathoven: "Persoonlijk vind ik de aanwezigheid van extreemrechtse of radicaal rechtse politici/bestuurders zoals Martin Bosma niet passend bij het vieren van de bevrijding. De demonstratie was levendig maar is netjes verlopen."

Rode lijn

Op 5 mei werd er een rode lijn getrokken tegen de aanwezigheid van extreemrechts op de Nationale Viering van onze bevrijding, en tegen het Nederlandse wegkijken van de genocide in Gaza. Morgen wordt die rode lijn opnieuw getrokken.
Op 18 mei eisen wij een regering die staat voor mensenrechten en luistert naar de luide oproep van de meerderheid. Een regering die staat voor internationaal recht. En die actie onderneemt als dat recht wordt geschonden.
Meedoen? Kom om 13:00u naar het Malieveld in Den Haag.

Op 24 mei is er wederom een massale demonstratie. Ook tegen het extreemrechtse kabinet en angstzaaiende politici. Want zij bedreigen wat vanzelfsprekend zou moeten zijn: een betaalbaar huis, een leefbare wereld, gelijke rechten voor iedereen en een open democratie. Kortom: onze burgerrechten. Vanaf 13.00u op de Dam in Amsterdam.

Bovendien loopt er op dit moment een petitie tegen Minister Faber, die haar eigen vrijwilligers geen lintje gunt en jonge vluchtelingen geen uitje. Ze wil of kan geen Kamervragen beantwoorden en overal waar zij komt moeten er brandjes geblust worden. De petitie is te ondertekenen via de website van De Goede Zaak.


Zie ook:

Reactie toevoegen

U bent hier