h

Vroeg of Laat: Privacyschendingen Google

4 mei 2011

Vroeg of Laat: Privacyschendingen Google

De laatste tijd is er nog al wat te doen rond de privacyscheningen waarmee Google in verband wordt gebracht. Het bedrijf verzamelt zonder toestemming van haar gebruikers GPS-gegevens via Android-devices.

streetview
Foto: http://www.initcap.ch

Google staat er inmiddels ook bekend om illegaal informatie te vergaren bij de totstandbrenging van Google Streetview. 'Onbedoeld' werd er informatie uit de ether geplukt, zoals delen van e-mails, foto's en bekeken websites.

Bij de Veenendaalse SP was het Google al langer in het vizier. In 2009 is bij het maken van Google Streetview ongevraagd priv├ęterrein van een Veenendaalse gefotografeerd.

De SP concludeerde dat het privacybeleid van Google tekort schoot. Nu blijkt des te meer hoe waar dat is. De gemeente zei hier destijds niets tegen te kunnen doen - ook niet binnen de gemeentegrenzen.

In 2010 trok SP-Tweede-Kamerlid Arda Gerkens aan de bel vanwege de grootschalige privacyschendingen van Google. Zo mogelijk zou volgens Gerkens het strafrecht moeten worden toegepast.

U bent hier