h

Ruzie PvdA sleept voort in nadeel Janssen

15 juni 2011

Ruzie PvdA sleept voort in nadeel Janssen

De ruzie binnen de PvdA is nog niet voorbij. Hoewel de commissie die een oordeel moest vellen in het conflict tussen fractievoorzitter Janssen en raadsleden Oostveen en El K'tibi haar taak heeft volbracht, krijgt het verhaal nog een staartje.

Adri Janssen
Foto: Janus Visser / BDU

De commissie, bestaande uit Rob Spiegelenberg, Albert Doelwijt en Puck van Aert, heeft geoordeeld dat Adri Janssen de PvdA niet langer kan vertegenwoordigen. Deze laat het er echter niet bij zitten, en is een beroepsprocedure gestart.

Het conflict in de PvdA heeft ertoe geleid dat er een tijd lang twee PvdA-fracties waren. Janssen opereerde al los van Oostveen en El K'tibi, maar beide deelfracties bleven zich PvdA noemen. Naar het zich laat uitzien, zal deze dubbele situatie zich voorlopig nog voortzetten.

De SP vindt de situatie van twee PvdA-fracties verwarrend. Toen het raadspresidium moest spreken over deze constructie, voelde fractievoorzitter Jan Breur zich geroepen om het SP-standpunt openbaar kenbaar te maken. Het standpunt beperkt zich overigens tot de werkafspraken voor de gemeenteraad; met de inhoud van de ruzie bemoeit de SP zich niet.

"Dit een intern PvdA-conflict. We gaan ze niet voorschrijven hoe ze met deze situatie om moeten gaan," aldus Breur. "Maar als er twee PvdA-fracties zijn, wordt de hele gemeenteraad in het conflict gesleept. Dat kan niet."

De voortzetting van de ruzie is voor de SP geen welkom nieuws. Breur: "Voor de kiezer is dit niet te begrijpen. Maar ook voor de PvdA is dit heel treurig. Dit gun je geen enkele partij. Wij wensen hen dus nogmaals sterkte voor de komende tijd."

Ondertussen heeft de redactie van de Veenendaalse Krant haar handen vol aan het censureren van reacties op haar website. Mensen spuien vaak onder valse namen hun kritiek op de betrokkenen. Hierbij worden ook de kinderen van raadsleden op de hak genomen.

"Dit reaguurdersgedrag is beschamend en onacceptabel," aldus SP-fractievoorzitter Jan Breur. "Ik kan me goed voorstellen dat je boos bent op de PvdA, of op haar raadsleden. Maar laat hun kinderen hierbuiten."

Oud-PvdA-gediende Ali Groebe is gevraagd om onderwijl een nieuw afdelingsbestuur te formeren. In het najaar komt er uitsluitsel in Janssen's beroepsprocedure.

U bent hier