h

Resultaten rapport in afvalverwerkingsplan

21 mei 2012

Resultaten rapport in afvalverwerkingsplan

Over de aanbevelingen in het rapport 'Afvalinzameling: een puinhoop?' zal niet apart gestemd hoeven te worden. Het College van Burgemeester en Wethouders heeft toegezegd dat ze de aanbevelingen meenemen in het afvalverwerkingsplan, dan na de zomer in de gemeenteraad komt.

Het rapport kwam tot stand uit een enquete die de SP hield onder 400 huishoudens in 4 verschillende buurten in Veenendaal. Gevraagd is onder andere of de mensen actief hun plastic scheiden, hoeveel plastic ze per maand inzamelen, en of het naar hun mening voldoende wordt opgehaald.

Dit alles resulteerde in de aanbeveling tot herbezinning over het ophalen van afval in het algemeen en plastic in het bijzonder. Deze herbezinning zou de wijze van plasticscheiding, de frequentie van ophalen, de samenstelling van het klikopakket en de inrichting ervan moeten omvatten.

Wethouder Verloop (Milieu, SGP) reageerde positief op het rapport. Hij prees de SP om hun vermogen om onderzoek 'van de straat' te doen; zaken die mensen dagelijks bezighouden te onderzoeken. Enig kritiekpuntje was dat hij de koppeling miste naar eerder onderzoek op dit terrein.

Ook de andere partijen waren enthousiast over het onderzoek. SP-fractievoorzitter Jan Breur kreeg veel complimenten voor het in kaart brengen van de meningen van gewone mensen. Lokaal Veenendaal merkte wel op dat de vraag naar 'betalingsbereidheid' ontbrak in het onderzoek; Breur gaf aan dit te zullen meenemen in verdere onderzoeken.

Alleen VVD'er Timo Kroes was uitgesproken negatief. Die bestempelde het hele rapport als niet-representatief, omdat de Schrijverswijk een respons van slechts 12% had. Veenendaal Oost, het Franse Gat en Veenendaal West hadden overigens een respons van respectievelijk 32, 39 en 63%.

U bent hier