h

UITSLAGEN GEMEENTERAAD 24/5

28 mei 2012

UITSLAGEN GEMEENTERAAD 24/5

Hieronder een korte samenvatting van de gemeenteraadsvergadering van 24 mei 2012.
Meer en uitgebreider nieuws volgt.

- Vaststellen Milieukwaliteitsplan 2012-2016
Met uitzodering van Liberaal Veenendaal stemden alle partijen in met het Milieukwaliteitsplan.
Een voorstel van GroenLinks en SP om geen gif meer te gebruiken bij onkruidbestrijding kreeg geen meerderheid.
D66 stelde voor om de subsidie op vuurwerk te stoppen, maar moest het eveneens zonder meerderheid stellen. De SP ziet liever bredere milieu-eisen verbonden aan evenementen, dan sec de inperking van vuurwerk.

- Beleidskader voor het cultuurbeleid 2013-2016
Met een krappe meerderheid (17-15) is het beleidskader voor cultuurbeleid vastgesteld. De SP (voor) had hierin de beslissende stem.
Een voorstel van VVD, SP en anderen om de regeldruk op cultuur te verminderen is aangenomen met een meerderheid.
Een voorstel van o.a. GroenLinks, om de Markt en het Kees Stipplein open te stellen voor zondagevenementen, had geen meerderheid. De SP stemde hier wel voor.

- Maatregelen doorstroming woningmarkt
Het initiatief van (o.a.) SP uit 2006, om startersleningen in te voeren, is verbreed tot een regeling om de doorstroom op de woningmarkt te stimuleren.
De SP steunde een voorstel om de leeftijdsgrens te laten vervallen. Een voorstel om 80% van de leningen ten gunste te laten komen aan Veenendalers (ipv mensen van buiten) steunde de SP eveneens.

- Opwaarderen infrastructuur Dr. Slotemaker de Bruineplein
Een voorstel om het Bruineplein te vernieuwen, teneinde de verkeers- en parkeerproblematiek snel op te lossen (en de winkeliers bouw-overlast in de decembermaand te besparen) is door bijna alle partijen aangenomen. Alleen GroenLinks was tegen.

- Motie huishoudtoets
De gezinsbijstand, waarmee het Kabinet Rutte bijstandsouders afhankelijk wilde maken van hun kinderen, is gesneuveld in het Kunduz-akkoord.
Een motie van GroenLinks, SP en CDA verzocht het college om de uitvoering van de huishoudtoets op te schorten. Wethouder van Soest was hier, net als een raadsmeerderheid, tegen. De motie haalde het niet.

U bent hier