h

Verkiezingsuitslag goed voor ruim 2 raadszetels SP

25 september 2012

Verkiezingsuitslag goed voor ruim 2 raadszetels SP

Zou je de uitslag van de Tweede-Kamerverkiezingen van 12 september j.l. vertalen naar gemeenteraadsverkiezingen, dan zou dat 2 zetels voor de SP opleveren. Sinds de dramatische verkiezingsuitslag van maart 2010 is de partij - ook in Veenendaal - meer dan verdubbeld.

bedankt

In maart 2010 was de SP met 803 stemmen (=2,88%) nog afhankelijk van de restzetelverdeling om haar gemeenteraadsfractie te laten voortbestaan. De recente Kamerverkiezingsuitslag geeft de partij maarliefst 1.935 stemmen (5,33%). Niet alleen levert deze uitslag op dat de SP zou groeien, maar ook dat ze niet langer de kleinste (gekozen) partij is.

bedankt

GroenLinks en D'66 kwamen bij de gemeenteraadsverkiezingen uit op 2 zetels. In 2010 scoorde GroenLinks nog 1700 stemmen (=6,11%); nu zijn daar slechts 397 stemmen (=1,07%) van over. Lang niet genoeg voor een raadszetel. D66 daalde van 2110 stemmen (=7,58%) naar 1701 (=4,69%). Dat zou goed zijn voor 1 a 2 raadszetels.

De vergelijking moet echter wel met enige voorzichtigheid gemaakt worden. Aan de Kamerverkiezingen doen lokale partijen Lokaal-, Liberaal- en ProVeenendaal niet mee. Gemeenteraadsverkiezingen hebben het in Veenendaal tot dusver moeten stellen zonder partijen als 50Plus, de Piratenpartij, de Partij voor Mens en Spirit, de Partij voor de Dieren en de PVV.

U bent hier