h

Boogh: Van Veenendaal naar Den Haag (een verhaal in foto's)

24 december 2013

Boogh: Van Veenendaal naar Den Haag (een verhaal in foto's)

Toen Staatssecretaris Van Rijn besloot dat dagbesteding niet langer een recht zou zijn, ontstond er in Veenendaal een actie. De clienten van Boogh, voor mensen met hersenletsel, wilden de Haagse politiek laten zien hoe belangrijk dagbesteding is voor hen en hun omgeving.

 

De clientenraad van Boogh Veenendaal besluit tot een brievenactie, en wordt daarin ondersteund door SP Veenendaal. Op 13 juni wordt het startsein voor de actie gegeven. Clienten, medewerkers en andere betrokkenen schrijven op hoe een belangrijke factor de dagbesteding is in hun leven.

Niet alleen Boogh Veenendaal verzamelt brieven. Ook de lokaties Baarn, Amersfoort en Utrecht doen mee. Uiteindelijk worden er een kleine 250 brieven opgehaald.

De ingezamelde brieven worden gebonden in een boekwerk. Ze worden op 22 november, tijdens het jaarlijkse Novemberdebat van de Veenendaalse SP aangeboden aan Renske Leijten, die zichtbaar blij verrast is met de brieven.

Bij ontvangst van de brieven beloofde Leijten om in Den Haag haar best te doen om een afspraak te maken met Staatssecretaris van Rijn. Uiteindelijk was het zijn idee om het recht op dagbesteding te laten vervallen, dus moeten de brieven aan hem worden aangeboden...

Op 18 november is het zo ver. Een groep clienten en medewerkers van Boogh reist af naar Den Haag. Hier wordt het boekwerk met brieven - onder toeziend oog van Renske Leijten - aangeboden aan Staatssecretaris Martin van Rijn.

Ook mocht de groep lunchen in de Tweede Kamer. Naast Leijten schoof ook fractievoorzitter Emile Roemer bij hen aan.

Het verhaal van Boogh leert, dat een boodschap uit Veenendaal best in Den Haag gehoord kan worden. Maar, dan moet je wel je mond open trekken.
Om met de woorden van Karel Glastra-Van Loon te spreken:

Blijf niet mokkend aan de kant staan,
Stel een daad en toon je moed

Reactie toevoegen

U bent hier