Terugblik: Veens huurprotest
Terugblik: Veens huurprotest
2013 was een bijzonder jaar voor Veenendaal. In mei vond er een gebeurtenis plaats, die wellicht de allereerste huurdemonstratie van Veenendaal was. Georganiseerd door de SP, met Tweede-Kamerlid Paulus Jansen, Patrimonium-directeur Piet de Vrije en 150 protesterende Veenendalers...
Het begon allemaal met een bezoek van Paulus Jansen aan Veenendaal in maart, alwaar hij sprak op een openbare avond (de eerste Plantage-avond die de SP organiseerde...). Hij sprak daar, net als Piet de Vrije, over het onheil dat het kabinet voor huurders in petto had. Daar moest wat aan gedaan worden. Als er een demonstratie georganiseerd zou worden, beloofde hij, doe ik graag mee. Zo gezegd, zo gedaan...
... de manifestatie werd georganiseerd. Er werden onder andere protestborden gemaakt om duidelijk te maken wat de inzet van de demonstratie zou zijn: betaalbare huur.
Het kabinet wilde de huur fors verhogen. De stijging is minimaal 1,5% per jaar, maar voor sommige inkomensgroepen kan het wel met 9% per jaar oplopen. Onacceptabel - als je het de SP vraagt...
Niet alleen moest er een aankleding voor de manifestatie geknutseld worden; er moesten natuurlijk ook mensen komen. Dus: promoten die hap! Veenendaal is nou niet bepaald activistisch aangelegd, dus er moest even hard aan getrokken worden.
Op aswoensdag had het kabinet (VVD/PvdA) steun voor haar plannen gevonden bij ChristenUnie, SGP en D66 - de SP ging voor steun naar de Veense bevolking...
Op 18 mei was het eindelijk zo ver. De manifestatie...
Zouden de inspanningen van de SP vruchten hebben afgeworpen?
... Ja, dat had het. Het waren niet de massa's die je op landelijke demonstraties in Amsterdam en Den Haag ziet, maar een goede 150 Veenendalers is op zijn zachtst gezegd: heel behoorlijk.
En beloofd is beloofd: Paulus Jansen demonstreerde met de Veenendalers mee...
De groep liep van de Duivenweide via de Hoofdstraat naar het Scheepjeshofplein. En, zoals het een SP'er betaamd, was Kamerlid Jansen niet te beroerd om een bord te dragen.
Spraken Jan Breur en Piet De Vrije de bescheiden menigte nog toe onder de Oude Kerk; voor de Scheepjeshof werd Paulus Jansen op het podium gehesen om de massa toe te spreken. Als vertegenwoordiger van de 'Haagse Politiek' zou hij ervoor zorgen dat het Veense protest in Den Haag gehoord zou worden.
Na afloop van de demonstratie werd er volop nagepraat. Jansen en Breur namen de tijd om iedereen te woord te staan die hen iets wilde vragen.
Op 17 december werden de huurplannen voorgelegd aan de Eerste Kamer. PvdA'er Duijvestein had in de aanloop daar naartoe - met veel vertoon - duidelijk gemaakt dat hij de kant van de huurders koos. Puntje bij paaltje koos hij echter de kant van het kabinet.
Hierdoor zal de strijd voor betaalbaar wonen nog wel even doorgaan. De SP zal zeker weer haar bijdrage leveren in de strijd.
Misschien wel weer in de vorm van een huurprotest. Wie weet...
We weten nu in elk geval dat het kan.
- Zie ook:
- Actie
- Terugblikken
- Wonen
Reactie toevoegen