h

Breur: "Mantelzorgers niet overvragen."

12 maart 2014

Breur: "Mantelzorgers niet overvragen."

"Mantelzorgers moet je niet overvragen," zei SP-lijsttrekker Jan Breur gisteravond in het radioprogramma MidlandPolitiek op MidlandFM. "Er wordt gezegd dat de 'eigen omgeving' meer moet doen in het zorgen voor de naasten, maar dat gebeurt al volop."

Breur vertelde hoe hij zijn familie volop in de weer was in de levensfase van zijn grootouders. "24 uur per dag was er iemand van de familie bij hen. De gaten die daardoor vielen in het huishouden van mijn ouders, werden weer door mij en mijn broer opgevangen. Naast onze banen en studies runden we als het ware een 'bedrijf' rond de zorg voor onze grootouders. Als er dan vanuit de politiek wordt beweerd dat de naaste omgeving nog meer moet gaan doen voordat er hulp komt, raakt mij dat persoonlijk."

De SP wil dat professionele zorg sowieso blijft worden geboden. Mantelzorgers moeten worden ondersteund door cursussen, maar er moet ook respijtzorg zijn: mensen die het zorgen voor de naaste even overnemen, zodat de mantelzorger de tijd krijgt om op adem te komen. In dat kader vindt de SP ook dat dagbesteding aan mensen met een beperking moet blijven worden geboden; het kabinet laat het recht hierop vervallen.

Breur's gesprekspartner Marco Verloop (SGP) opperde dat verenigingen - zoals sportclubs - ook een rol kunnen spelen in het organiseren van zorg en ondersteuning. Breur is het daar niet mee eens: "Natuurlijk kan een coach opmerken dat een van zijn of haar pupillen zich anders gedraagt. Maar om erachter te komen wat het probleem of de zorgvraag is, en hoe je het beste kunt helpen - daarvoor zijn de meeste coaches niet toegerust. Zij zijn er vooral voor om sporters te laten sporten; je moet daar geen zorgkantoor of maatschappelijk werk van willen maken."

Reactie toevoegen

U bent hier