h

Gemeenteraad heeft 7 ton over voor extra wethouder, maar geen €3.000 voor bestrijding kanker.

29 mei 2014

Gemeenteraad heeft 7 ton over voor extra wethouder, maar geen €3.000 voor bestrijding kanker.

De gemeenteraad heeft op 21 mei besloten dat het aantal wethouders van 4 naar 5 gaat; de kosten hiervoor bedragen 7 ton. Diezelfde avond besloot de gemeenteraad dat er geen geld is voor de inzameling van taxussnoeisel ten behoeve van de bestrijding van kanker. De kosten hiervoor zijn slechts DRIEDUIZEND euro.

Pogingen van GroenLinks, PvdA, Lokaal Veenendaal en SP om de kosten van het uitgebreide College in de perken te houden, kregen geen meerderheid van de rest van de gemeenteraad. Daarmee werd het volle wethouderssalaris 'veilliggesteld'.

De SP noemde 80% van een wethouderssalaris nog altijd vorstelijk, en gezien de forse bezuinigingen die geweest zijn en nog komen - die de Veense bevolking treffen - zou een beperkt salaris moreel te prijzen zijn.

Toen later die avond de jaarrekening werd vastgesteld, bleek er op de begroting voor Onderhoud van de Openbare Buitenruimte een overschot te zijn van 1,8 miljoen ~ in principe genoeg om 600 jaar lang taxussnoeisel in te zamelen voor de ontwikkeling van een kankermedicijn.

De SP stelde daarom voor om van dit overschot 3.000 euro te nemen voor de inzameling van eerdergenoemd snoeisel. En, als er in volgende jaren weer meer dan 3.000 euro over is, dit dan wel te doen.
Wat de SP betreft, is dit een luttele investering die zeer de moeite waard is.
Alleen PvdA en GroenLinks bleken het daarmee eens.

CDA-fractievoorzitter Wilrik van't Noordende legde in een stemverklaring uit: "Het idee voor de inzameling van taxussnoeisel komt oorspronkelijk bij het CDA vandaan, in de veronderstelling dat er geld te halen is voor de gemeente. Inmiddels blijkt dat het geld kost, dus steunen wij dit niet."

Ook een voorstel van PvdA, SP en GroenLinks om van het totale overschot op de jaarrekening een miljoen te reserveren voor mogelijke tekorten die bij de drie decentralisaties zullen optreden, kreeg geen steun van de andere partijen...

Reacties

Rare motivatie geeft Wilrik van 't Noordende in zijn stemverklaring. Kankerbestrijding heeft voor hem alleen maar waarde als daar door de gemeente geld mee kan worden verdiend. Zou hij ook de Donald Duck lezen?

Reactie toevoegen

U bent hier