h

Gratis geld bestaat niet - maar dit komt aardig in de buurt

23 maart 2015

Gratis geld bestaat niet - maar dit komt aardig in de buurt

Foto: Baukje Hiemstra

In Veenendaal zitten er miljoenen in de grond. De gemeenteraad heeft besloten om die er uit te halen, door middel van het heffen van een belasting op leidingen.

Deze heffing, de zogenaamde 'precariobelasting' wordt ten laste gelegd aan netwerkbeheerders - primair aan Stedin. In het ergste geval vindt er een nihile doorberekening plaats aan het adres van de gebruikers.

Een adder onder het gras is dat Stedin het mogelijk niet eens is met deze heffing en aan het procederen slaat. Op dit moment is er een procedure gaande tussen Stedin en de gemeente Renswoude.

Het College van Burgemeester en Wethouders stelde voor om eerst de gehele rechtsgang van dat conflict af te wachten, alvorens de heffing in Veenendaal in te voeren. Dit zou in de praktijk wel eens twaalf jaar kunnen duren, en al die tijd zou het geld blijven liggen.

ChristenUnie, SP en anderen stelden voor om de heffing al dit jaar in te voeren - per 1 juli. Mocht Stedin aan het procederen slaan, dan wordt de inning van deze precariobelasting opgeschort.

Ook verzochten ChristenUnie en SP het College om na te gaan in hoeverre de precariobelasting wordt doorberekend aan de Veenendaler - en dit bedrag te compenseren.

Foto: Baukje Hiemstra
Jaap Pottjewijd (links) voerde het woord namens de SP op dit onderwerp...

Reactie toevoegen

U bent hier