h

Aftrap campagne Veenendaal ‘Fairtrade gemeente’

19 april 2015

Aftrap campagne Veenendaal ‘Fairtrade gemeente’

Foto: Veenendaal4fair / www.veenendaal4fair.nl

Onder de vlag van Veenendaal4Fair is op vrijdag 17 april de campagne van start gegaan om de titel ‘Fairtrade gemeente’ in 2015 voor Veenendaal binnen te halen.

De gemeente Veenendaal heeft aan Wereldwinkel Veenendaal gevraagd hier een campagneplan voor te ontwikkelen, naar aanleiding van aan aangenomen voorstel van GroenLinks, SP, D66, PvdA en CDA.

In het campagneplan is een voorname plaats ingeruimd voor de Veenendaalse ondernemers: de bedrijven, de detailhandel en de horeca. Daarnaast wordt sterk ingezoomd op de maatschappelijke organisaties en instellingen, de scholen en de kerken. Zij kunnen zelf de titel van Fairtrade school, kerk of organisatie verwerven.

Dat de campagne verder reikt dan aandacht voor het kopen van eerlijke grondstoffen en producten blijkt uit het feit dat één van de zes criteria is ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo)’.

Stimuleren van ‘eerlijke handel’

Wethouder Nermina Kundic: “Er zijn veel initiatieven die dezelfde intenties hebben dan fairtrade en willen bijdragen aan duurzaamheid. Denk aan: groene stroom, local food, microkredieten. Het stimuleren van al deze initiatieven op lokaal niveau willen we als gemeentebestuur van Veenendaal krachtig ondersteunen en uitbouwen. Samen met het stimuleren van ‘eerlijke handel’ kunnen juist de mvo-initiatieven van Veenendaalse bedrijven het fundament vormen voor een positieve beweging in Veenendaal.”

Om die reden zal veel informatie terug te vinden zijn op de website www.veenendaal4fair.nl  Als Veenendaal de titel van Fairtrade gemeente heeft, kunnen de ontwikkelingen de komende jaren verder worden uitgebouwd onder Veenendaal4fair.

Fairtrade zorgt ervoor dat producten onder eerlijke handelsvoorwaarden worden verhandeld met respect voor mens en milieu. Veel producten zijn al fairtrade. Koffie, thee, wijn broodbeleg, chocolade, noten, ijs, rijst, vruchtensappen, olie, noedels etc. Naast foodproducten ook katoen, speelgoed, vazen, beelden en tassen.


Op 1 mei a.s. organiseert SP-Afdeling Veenendaal een openbare avond, waar campagneleider Wim Bakker van Veenendaal4Fair meer vertelt over dit initiatief.

 

  • Vrijdag 1 mei: Openbare avond INTERNATIONALE SOLIDARITEIT
  • 20:00u, De Eglantier, Rederijkers 1, Veenendaal (tegenover station Veenendaal West)
  • Met: Wim Bakker, Eric Smaling, Anne-Marie Mineur
  • Gratis toegang; iedereen welkom!
  • Zie ook de agenda

Reactie toevoegen

U bent hier