h

Problemen door toename zorgkosten

17 december 2015

Problemen door toename zorgkosten

Foto: SP Veenendaal

Mensen met een hulpvraag hebben gemiddeld €171,- minder te besteden, als gevolg van de toegenomen kosten voor zorg en WMO. Dit blijkt uit de enquête WMO/Zorgkosten, die SP-afdeling Veenendaal het afgelopen jaar gehouden heeft.

De enquête is ingevuld door 59 Veenendalers met een hulpvraag; in de leeftijd van 23 tot en met 91. 78% van hen geeft aan minder te besteden te hebben door de veranderingen in het 'Sociale Domein'.

Deze veranderingen hebben onder andere tot gevolg dat mensen het gevoel hebben te moeten bedelen, onrust en angst ervaren, en geconfronteerd worden met lange wachttijden voor hulpmiddelen.

De toename van de zorgkosten leidt ertoe dat mensen hun vaste lasten niet of moeilijk kunnen opbrengen, moeten bezuinigen op hun sociale contacten (verjaardagscadeautjes e.d.), of veroordeeld zijn tot het eten van brood met Kerstmis.

Een minderheid van 18 mensen geeft aan nog wel alles te kunnen doen.

Fractievoorzitter Jan Breur: "De veranderingen in het Sociale Domein zijn ingrijpend voor veel mensen. Daar moeten we oog voor hebben. Aangezien we jaarlijks bakkenvol zorggeld overhouden, mag en moet er iets extra's gedaan worden voor de mensen die nu in de problemen komen."

Reacties

Hebben de mensen die zorg nodig hebben €171,00 per jaar minder te besteden of per maand?

Per maand.

Zorgkosten, weg er mee

Reactie toevoegen

U bent hier