h

Rem op bezuinigingen WMO

6 december 2015

Rem op bezuinigingen WMO

Foto: SP Veenendaal

Er is een rem gezet op de bezuinigingsplannen die het College had op de WMO. Van de vijf voorgenomen bezuinigingsmaatregelen zijn er drie in de koelkast gezet, dankzij een voorstel van ProVeenendaal, SP en anderen.

SP-raadslid Jan Breur gaf in de raadsvergadering van 26 november j.l. aan dat zijn partij het gevoel kreeg dat niet - zoals formeel wordt gesteld - de burger centraal staat, maar de bezuiniging. Het College lijkt een hyperfocus te hebben op de financiële kaders, en die boven de kwaliteit van zorg te plaatsen.

Doordat de gemeente zo druk is met bezuinigen, blijven er aan het eind van het jaar forse bedragen over. Die worden dan besteed aan andere doeleinden, zoals het vlottrekken van de parkeerexploitatie.
Onacceptabel, vindt de SP, die daarom een petitie is gestart: OORMERK ZORGGELD. Zowel online als op papier kunnen mensen tekenen dat geld voor de zorg ook daadwerkelijk aan de zorg wordt besteed.
Breur: "Als er geld overblijft, wees dan ruimhartiger met het toekennen van voorzieningen, of verlaag de eigen bijdragen."

Onderzoek

De eigen bijdragen zijn een probleem voor verscheidene Veenendalers. De SP heeft een enquête gehouden onder 59 Veenendalers met een hulpvraag, naar aanleiding van de veranderingen in "zorgland". 46 van hen geeft aan minder te besteden te hebben als gevolg van de bezuiniging. Gemiddeld gaat het om een bedrag van €171,-.

De effecten die de bezuinigingen hebben op de mensen, staan vermeld in het rapport "Een Punt van Zorg: Enquête WMO/Zorgkosten Veenendaal 2015". Tijdens de gemeenteraadsvergadering bood Breur de eerste twee exemplaren aan, aan Wethouder Overduin en Burgemeester Kolff.

Novemberdebat

Ook refereerde Breur nog even aan het afgelopen Novemberdebat, waar uitvoerig over de WMO is gesproken. Wethouder Overduin (CDA) ging hier in gesprek met haar SP-collega Jan Burger uit Wijk bij Duurstede.

De strakke regie, de korte lijnen, en het ruimhartige beleid wat hij daar voert is een voorbeeld voor de rest van Nederland - en zou dat ook voor Veenendaal kunnen of moeten zijn.
Na afloop van het Novemberdebat vertrouwde één van de bezoekers de SP toe: "Woonde ik maar in Wijk bij Duurstede..."


Foto: SP Veenendaal
Jan Breur overhandigt de rapporten aan Wethouder Overduin en Burgemeester Kolff.


teken hier de petitie
oormerk zorggeld

Reactie toevoegen

U bent hier