h

Maand van de Geschiedenis in De Cultuurfabriek

8 oktober 2016

Maand van de Geschiedenis in De Cultuurfabriek

Foto: Bibliotheek Veenendaal

Dit jaar staat in oktober, Maand van de Geschiedenis, het thema ‘Grenzen’ in de schijnwerpers. De Cultuurfabriek organiseert diverse activiteiten rondom het onderwerp ‘de Grebbelinie’, waarvan in Veenendaal veel sporen te zien zijn. Zaterdag 22 oktober is er een extra uitgebreid programma.

Foto: Bibliotheek Veenendaal

Veenendaal en de Grebbelinie

Veenendaal ligt midden in de Grebbelinie, een verdedigingswerk dat loopt van de Rijn bij de Rhenense Grebbeberg tot aan Spakenburg. Op de grens van Ede, Renswoude en Veenendaal ligt het grootste fort van de Grebbelinie: het Fort aan de Buursteeg, aangelegd in 1786. Het is een aarden vesting, omgeven door natte grachten. In 1940 maakte het fort deel uit van de Valleistelling. Enige honderden soldaten van het 10e Regiment Infanterie bemanden loopgraven en kazematten. Er wordt gewerkt aan een Bezoekerscentrum bij Fort aan de Buursteeg.

Foto: Bibliotheek Veenendaal


Programma zaterdag 22 oktober
  • Living Historie op het Kees Stipplein met de groep ‘Nederland Paraat 1939-1940’. Beleef de geschiedenis van de Grebbelinie met de Nederland Paraat-groep die Nederlandse soldaten uit de periode vlak voor de oorlog weergeeft middels kleding, bewapening, uitrusting, uiterlijk en gedrag. Tijd: 10.00-16.30 uur.
  • Rondleidingen in Museum Veenendaal met als thema ‘De Grebbelinie’ door museummedewerkers Lilly Swens en Gerda van der Mijn. Tijden: 11.00-11.30 en van 16.00-16.30 uur. Dagkaart Museum: €5,-/Museumkaart €1,- (incl. lezing/ rondleiding). Kaartverkoop bij de Stadswinkel in De Cultuurfabriek.
  • Lezing over de geschiedenis van de Grebbelinie door Bernier Cornielje waarin de ontwikkeling van de Grebbelinie vanaf de Tachtigjarige Oorlog besproken wordt tegen het decor van de grote Europese conflicten in de eeuwen daarna.
  • Tijd: 14.00-15.30 uur, Zaal I op de eerste verdieping. Dagkaart Museum: €5,-/
  • Museumkaart €1,- (incl. lezing, rondleiding). Kaartverkoop bij de Stadswinkel in De Cultuurfabriek.
  • Filmvertoning ‘Veldprediker in mobilisatietijd’: over de hervormde predikant
  • J.G. Knottnerus, die de coördinatie van de geestelijke verzorging in het centrum
  • van de Grebbelinie had (collectie HVOV). Zaal I.
  • In de HVOV zijn op 22 oktober deskundigen aanwezig van de Stichting Grebbelinie die veel informatie kunnen verstrekken, onder wie kenner Bert Rietberg.
  • Kinderen kunnen zich van 14.00-16.00 uur laten schminken in camouflagekleuren door Happy Schmink.
Doorlopend programma Maand van de Geschiedenis
  • Bibliotheek: gondelaar met materialen over de geschiedenis van Veenendaal, waaronder de Grebbelinie.
  • Museum: vaste presentatie over de Grebbelinie met o.a. kaarten, foto’s en een maquette van het Fort aan de Buursteeg.
  • HVOV: expositie met diverse originele tekeningen rondom de gevechten aan de Grebbelinie bij Veenendaal (o.a. uit de zog. Groene Serie). Toegang gratis, tijdens openingstijden (ingang via het Museum).
  • Het Historisch Informatiepunt Veenendaal heeft een nieuwe applicatie toegevoegd die te bekijken is op het multitouchscherm in de centrale hal van De Cultuurfabriek. Hierop is informatie te lezen over Fort aan de Buursteeg, zijn foto’s te bekijken en is het programma van de Maand van de Geschiedenis te raadplegen.

Actie

Op zaterdag 22 oktober is het Museumboek ‘Veenendaalse Inslag - de historische lijn in Museum Veenendaal’, waarin o.a. tekst en uitleg wordt gegeven over de Grebbelinie, te koop voor €7,50.

Stadswinkel

In Stadswinkel Veenendaal - ook gevestigd in De Cultuurfabriek - zijn diverse materialen te koop m.b.t. de Grebbelinie, zoals een Wandelgids en een Culturele fietstocht.


Reactie toevoegen

U bent hier