h

Menselijke Winst

17 februari 2017

Menselijke Winst

Foto: Enna van Duinen

"Het uitgangspunt van 'scherp aan de poort' betekent in de praktijk vaak hand op de knip en zo weinig mogelijk ondersteuning bieden. Dit werkt zorgmijding in de hand en staat vroegsignalering in de weg." SP-fractievoorzitter Jan Breur had een aantal harde noten te kraken tijdens de consultatie over het Sociaal Domein in de raadscommissie.

Het College van Burgemeester en Wethouders willen de uitgangspunten van 'Model Veenendaal' handhaven als onderlegger voor de visie op Sociaal Domein. Maar hierop is het nodige aan te merken. Zo zijn de uitgangspunten over het algemeen behoorlijk vaag geformuleerd - en voegen wat de SP betreft niet veel toe aan het beleid. "Zonder 'Model Veenendaal' zouden we de afgelopen jaren precies dezelfde stukken hebben gekregen."
Eén uitgangspunt is zelfs een belemmering voor de richting die het College op wil: 'Scherp aan de poort'.

Het College zegt meer te willen doen aan vroegsignalering. Dat zegt het al sinds de decentralisatie van het Sociaal Domein, of mogelijk nog eerder. Er vroeg bij zijn, om te voorkomen dat kleine problemen en hulpvragen groot worden.
De SP hoort hierin vooral mooie woorden, maar in het te voeren beleid gaat het College al vanaf dag één de andere kant op. Enerzijds door het uitgangspunt van 'scherp aan de poort', anderzijds door de signaleringsfunctie bij de Huishoudelijke Ondersteuning weg te halen. De SP had al vaker gezegd dat dit ontzettend dom was - en herhaalde dat nu weer.

De Basis op Orde

SP'er Breur hanteert liever het adagium van Jan Burger; wethouder in Wijk bij Duurstede. De basis moet op orde zijn.
Breur: "Je kunt beter een uurtje zorg teveel leveren en iemand goed in beeld hebben, dan een uur te weinig en daardoor problemen ongemerkt laten verergeren."

De SP wil dat zorg en ondersteuning laagdrempelig en toegankelijk zijn. "Het kastje en de muur op dezelfde plek laten zijn," zei Breur. Op punten waarin het College streeft naar 'ontschotting' en versterking van de samenwerking kan het op de steun rekenen van de SP.

Nog één kritische kanttekening had Breur bij de consultatienotitie. De 'winst' die het College hoopt te behalen met de visie, lijkt vooral financiële winst te zijn.
Breur: "Maar het moet ook, of juist: VOORAL gaan om de winst op het menselijke vlak."

Menselijke Winst...

Reacties

Beste Jan,
Ik sta geheel achter je standpunt!
Ik heb geprobeerd een aantal mensen te helpen.
De lessen die ik heb geleerd:
- de signaleringsfunctie is er niet of nauwelijks. Te vaak wordt een vraag telefonisch of schriftelijk afgedaan; men ziet niet de mens achter de aanvraag om zorg.
- scherp aan de poort: er worden standaard antwoorden gegeven, doorvragen wordt niet altijd gewaardeerd.

Reactie toevoegen

U bent hier