Veenendaal kiest
Veenendaal kiest
Afgelopen woensdag (15 maart) was het zover. De verkiezingen voor de Tweede Kamer. Maarliefst 40.599 Veenendalers trokken naar de stembus; een opkomst van 84,7%.
In 2012 was de opkomst 'slechts' 78,3%. Toen gingen er 'maar' 36.467 Veenendalers stemmen.
De VVD kwam dit jaar ook in Veenendaal als grootste partij uit de bus; van de linkse partijen werd de SP (weer) de grootste.
Grootste op links
In Veenendaal is de SP wederom gegroeid. Had de partij in 2012 nog 5,3% van de Veense stemmen; nu mocht de SP maarliefst 6% ontvangen. 2.413 Veenendalers hebben hun stem aan de socialisten gegeven.
Daarmee is de SP de grootste linkse partij in Veenendaal geworden.
Hoewel het nu voor het eerst zo is bij Tweede-Kamerverkiezingen, is deze eer de SP vaker ten deel gevallen. Er is zelfs sprake van een trend. Bij de Gemeenteraadsverkiezingen en de verkiezingen voor Europees Parlement (beiden in 2014), en bij de Provinciale-Statenverkiezingen (2015) liet de SP ook al de andere linkse partijen achter zich.
Bij die verkiezingen stemden er respectievelijk 1.794 (6,06%), 1.137 (5,78%), en 1.903 (7,67%) Veenendalers op de SP.
SP-fractievoorzitter Jan Breur is tevreden over de uitslag. Breur: "Met vallen en opstaan, en in kleine stapjes, worden we steeds groter. Steeds meer Veenendalers weten de weg naar de SP te vinden, zodat we ons samen kunnen inzetten voor een mooier en socialer Veenendaal."
Krimp op links
Minder tevreden is Breur over de uitslag voor de linkse partijen als geheel. SP, PvdA, GroenLinks en Partij voor de Dieren haalden gezamenlijk 6.354 stemmen binnen; oftewel 15,7%.
In 2012 waren de linkse partijen nog samen goed voor 8.805 stemmen - 24,2% van het toenmalige totaal.
Breur: "De leegloop van de PvdA was geheel naar verwachting. Echter, slechts weinig kiezers die de PvdA verlieten hebben hun stem nu aan een andere linkse partij gegund. Dat komt de sociale strijd niet ten goede."
Grote verliezers
De PvdA is deze verkiezing duidelijk de grootste verliezer. In Veenendaal zakten de sociaal-democraten van 6.084 (16,7%) naar 1.274 (3,1%) stemmen. Op het moment van schrijven, is er nog geen officiële reactie van PvdA Veenendaal bekend.
Hoewel de VVD als grootste uit de bus kwam, kunnen ook de liberalen zich tot de verliezers rekenen. Zij zakten van 9.589 (26,4%) naar 7.453 (18,4%) stemmen. Op hun Facebook-pagina bedanken de liberalen hun kiezers.
De Rutte/Asscher-coalitie is 6.955 stemmen in Veenendaal kwijtgeraakt.
Ook opmerkelijk is de uitslag voor de ChristenUnie, die in de gemeenteraad verreweg de grootste partij is. Zij wisten met 5.517 stemmen de zwaar verliezende VVD niet voorbij te streven. Overigens boekten zij wel (een kleine) winst ten opzichte van 2012. Kennelijk slaagt de ChristenUnie er niet in om de drommen kiezers, die zij bij de Gemeenteraadsverkiezingen trekken, vast te houden bij nationale verkiezingen.
En nu verder
Voor de SP zijn de verkiezingen geenszins een eindsignaal. Er is nog een wereld te winnen. De partij wil de macht weer teruggeven aan de mensen in dit land, en afpakken van de parasitaire elite die de afgelopen decennia alleen maar voordeeltjes pakten.
De strijd voor een Nationaal ZorgFonds, betaalbare woningen en fatsoenlijke inkomens gaat door. Samen met de mensen.
De SP is klaar om (door) te knokken!
- Zie ook:
- Verkiezingen
Reactie toevoegen