h

EINDE aan de GEHEIMZINNIGHEID

23 mei 2017

EINDE aan de GEHEIMZINNIGHEID

De gemeenteraad is unaniem. Er mogen geen documenten tot in de lengte van dagen geheim blijven voor de inwoners van Veenendaal. Kees Lochtenberg diende namens een groot aantal partijen, waaronder de SP, een motie in om het bestuur van de gemeente opener te maken. Transparanter...

Na het datalek van december is de discussie over geheimhouding weer actueel geworden. Verschillende mensen hadden na dat datalek openheid van zaken gevraagd. In één van de raadsdebatten kondigde raadslid Lochtenberg de motie aan, om een einddatum te koppelen aan geheimen. Deze motie is gisteravond (22 mei) ingediend.

Controleerbaar bestuur

De SP zat al langere tijd met de geheimzinnigheid in de maag. De partij erkent dat er goede redenen zijn om bepaalde informatie niet openbaar te maken (als de onderhandelingspositie van de gemeente, bedrijfsgeheimen of de reputatie van personen ter discussie staat). Maar tegelijkertijd staat de SP wel voor een transparant, controleerbaar bestuur.

Fractievoorzitter Jan Breur: "Wij vertegenwoordigen de inwoners van Veenendaal. Die zijn de èchte baas in de gemeente; aan hen zijn wij verantwoording verschuldigd. Dus zij moeten kunnen weten wat wij hier (op het gemeentehuis) doen."

De motie

De motie van Lochtenberg behelst, dat aan bij het vaststellen van geheime stukken een datum wordt gekoppeld waarop een besluit over vrijgave genomen moet worden.
Over de documenten die nu al geheim zijn wordt in december een besluit omtrent vrijgave gegeven.

Lochtenberg diende de motie namens een hele bonte verzameling van partijen in. Daarbovenop kreeg de motie nog eens steun van de overgebleven partijen.
Daarmee was de motie UNANIEM aangenomen...

Reactie toevoegen

U bent hier