h

Kwintelooijen: Veenendaal en Rhenen samen verantwoordelijk

12 december 2017

Kwintelooijen: Veenendaal en Rhenen samen verantwoordelijk

Per 1 januari 2018 wordt het recreatieschap Utrechtse Heuvelrug, Vallei en Kromme Rijngebied (UHVK) opgeheven. Dit betekent dat de gemeente Veenendaal samen met de gemeente Rhenen verantwoordelijk wordt voor het beheer en onderhoud van recreatieterrein Kwintelooijen.

Dit recreatieterrein ligt weliswaar op het grondgebied van de gemeente Rhenen maar omdat er veel inwoners uit Veenendaal gebruik van maken, hecht de gemeente Veenendaal belang aan het openhouden van dit terrein. Beide gemeenten delen de jaarlijkse beheers- en onderhoudskosten0. De gemeente Rhenen doet de feitelijke uitvoering van het beheer en onderhoud.

De toekomstige beheers- en onderhoudsafspraken van Kwintelooijen worden vastgelegd in een dienstverleningsovereenkomst tussen de gemeenten Rhenen en Veenendaal. Daarnaast wordt een Gebiedsraad Kwintelooijen ingesteld. Hierin nemen vertegenwoordigers van alle betrokken partijen zitting. De gebiedsraad wordt in een vroeg stadium betrokken bij onder meer de planvorming en adviseert gevraagd en ongevraagd beide gemeenten over toekomstige ontwikkelingen die in en rondom het gebied spelen.

Wethouder Arianne Hollander: “We vinden het belangrijk dat het recreatieterrein Kwintelooijen open en toegankelijk blijft en dat het aantrekkelijker wordt gemaakt voor inwoners uit de omgeving maar ook voor nieuwe bezoekers. Ook willen we de natuurwaarden in het gebied handhaven en het liefst vergroten. In 2018 wordt verkend of en welke (horeca-)voorziening er in het gebied kan komen. De adviezen van de Gebiedsraad Kwintelooijen worden bij de uitkomsten van dit traject nauw betrokken.”

Burgemeester Hans van der Pas: “Ik ben blij dat we nu zover zijn dat we, samen met de gemeente Veenendaal, zelf richting kunnen geven aan het beheer, onderhoud, maar ook de toekomstige ontwikkeling van het recreatieterrein Kwintelooijen. Dat past ook bij de ambities die Rhenen heeft op het gebied van recreatie & toerisme. Het instellen van de Gebiedsraad past uitstekend bij de wijze waarop Rhenen inwoners en belangengroepen wil betrekken bij de ontwikkeling en uitvoering van haar beleid”.

Tijdens een openbare bijeenkomst voor de gemeenteraden van Rhenen en Veenendaal op 22 januari 2018 worden de raadsleden bijgepraat over lopende zaken en wordt een vooruitblik gegeven op nieuwe ontwikkelingen. Dan vindt ook de officiële ondertekening plaats van de akte van erfpacht en de dienstverleningsovereenkomst en worden de leden van de Gebiedsraad Kwintelooijen geïnstalleerd.  

Reactie toevoegen

U bent hier