h

Verantwoord met vuurwerk

4 maart 2018

Verantwoord met vuurwerk

Foto: Enna van Duinen

Vuurwerk is leuk, maar het moet wel leuk blijven. En voor alles is een tijd en een plaats.
Daarom gaat de gemeente onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor vuurwerkvrije zones. Een motie van SGP, SP en anderen, heeft het College van Burgemeester en Wethouders daartoe opgeroepen. Het voorstel werd gesteund door een nipte meerderheid in de Gemeenteraad...

De motie werd in de laatste raadsvergadering voor het verkiezingsreces, op 22 februari, ingediend door SGP'er Dick Both. Onder de motie prijkten, naast de handtekening van Both ook die van de raadsleden Helsen (CDA), Oskam (GroenLinks), Van den Heuvel (D66) en Breur (SP).
Met 16 stemmen voor en 15 stemmen tegen is de motie aangenomen.

Dierenkampjes

In de motie werd verzocht om de dierenkampjes in ieder geval aan te wijzen als vuurwerkvrije zones. Dit, met het oog op dierenwelzijn.
Dieren kunnen overstuur raken van vuurwerk, en hen hieraan bloot te stellen is onwenselijk. Vuurwerk hoort simpelweg niet thuis in dierenkampjes.

Voor het overige krijgt het College de vrije hand in te bepalen waar vuurwerkvrije zones wenselijk zijn. Hierbij kan gedacht worden aan bejaardentehuizen, speeltuintjes, horecavoorzieningen, kerken en moskeeën.
Op basis van meldingen van overlast en onveiligheid kan het College bepalen waar de vuurwerkvrije zones het meest noodzakelijk zijn.

Vrijwilligheid

Niet alleen werd in de motie gevraagd om door het College opgelegde vuurwerkzones; ook krijgen Veenendalers de mogelijkheid om in hun eigen buurt een kleinschalige vuurwerkvrijezone in te richten. Als zij daar behoefte aan hebben, natuurlijk.

In eerste instantie wordt de mogelijkheid geboden als pilot. In het eerste kwartaal van 2019 zal deze worden geëvalueerd. Op basis van die evaluatie kan er worden besloten of dit definitief kan worden ingevoerd.

totaalverbod: Een brug te ver

Naast de motie voor het inrichten van vuurwerkvrije zones, is er nog een andere motie aangenomen die over vuurwerk ging. Hierin werd verzocht om een totaalverbod op knalvuurwerk en vuurpijlen te bepleiten bij de landelijke politiek.
Deze motie werd ingediend door GroenLinks, D66, ChristenUnie en SGP.

De SP zette geen handtekening onder deze motie, en stemde tegen.

Wat de SP betreft is een totaalverbod net een brug te ver. Overlast en onveiligheid willen beperken is één ding; mensen hun vuurwerk afpakken gaat alle proporties te buiten.

Desalniettemin was er een meerderheid van 17 stemmen voor tegenover 14 stemmen tegen.
Of er daadwerkelijk een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen komt, is afhankelijk van de mate waarin de nationale politiek naar Veenendaal wil luisteren, en of meer gemeentes dit bepleiten.
Voorlopig hebben we echt nog wel vuurwerk met oud en nieuw...

Reactie toevoegen

U bent hier