h

Verlies

21 maart 2019

Verlies

Foto: Jan Breur

SP gehalveerd - GroenLinks de grootste

Opnieuw heeft de SP een flinke klap gekregen bij de verkiezingen. Volgens de voorlopige uitslag gaat de partij van vier zetels terug naar twee zetels in de Utrechtse Provinciale Staten. GroenLinks wint echter fors en verdubbelt van vier naar acht zetels; zij worden daarmee de grootste partij van de provincie.

Hierdoor is de VVD niet "lachend de grootste" geworden, in tegenstelling tot wat lijsttrekker Van Schie begin deze maand in Rhenen beweerde. De liberalen zakken van negen naar acht zetels; in stemaantal blijven ze net achter GroenLinks. Ook CDA en D66 leveren zetels in.

Op links levert, naast de SP, ook de PvdA in. De sociaal-democraten zakken van vijf naar vier zetels. De Partij voor de Dieren blijft gelijk op twee zetels. Per saldo is er dus een kleine winst op links: GroenLinks wint meer dan de andere linkse partijen inleveren.

Hoogste nieuwe binnenkomer is FvD, met zes zetels. DENK komt ook nieuw binnen, met slechts één zetel.

Foto: Jan Breur

SP-lijsttrekker Andrea Poppe en Utrechtse kandidaat Tim Schipper op de uitslagenavond van de SP

Veenendaal

In Veenendaal brachten 29.649 mensen hun stem uit. Dat is 60,4% van de 49.107 kiesgerechtigden. Bijna één vijfde van die stemmen ging naar de ChristenUnie. Ook hier verloor de SP: van 7,7% naar 3,7%

Rhenen

In Rhenen zakte de SP van 5,7% naar 2,5% - de totale opkomst was 63,9%. 9.613 mensen kwamen op om te stemmen. Hier werd de SGP de grootste met 19,5% van de stemmen.

Renswoude

Ook in Renswoude was de SGP de grootste: de Staatkundig Gereformeerde Partij haalde hier maarliefst een kwart van de stemmen binnen. Het CDA kelderde van 31,8% naar 15,4%. In vergelijking daarmee is het verlies van de SP van 3,2% naar 1,9% nog heel bescheiden. Renswoude had met 2.571 van de 3.821 kiesgerechtigden een opkomst van 67,3%.

Foto: Baukje Hiemstra

Bekijk het filmpje

Reacties

Je hebt er een goed en duidelijk verhaal van gemaakt Jan/Baukje! Dank hiervoor.

Reactie toevoegen

U bent hier