h

1 MEI: Dag van de Arbeid

1 mei 2019

1 MEI: Dag van de Arbeid

Foto: Jan Breur

Stop oneerlijke concurrentie op de arbeidsmarkt

Vandaag (woensdag 1 mei) is het de dag van de Arbeid. Ter ere van deze dag houdt de SP een flyer-actie over oneerlijke concurrentie op de arbeidsmarkt. De lonen moeten juist omhoog, vindt de SP.

Wie permanent in Nederland leeft, kan van het minimumloon nauwelijks een gezin onderhouden. Zeker niet met de fors stijgende energierekening, zorgpremie en btw. Door de flexibilisering van arbeid en loondump worden de lonen al jaren laag gehouden.  Ondanks vele mooie woorden, stijgen de lonen in Nederland onvoldoende en dreigen dit jaar weer veel mensen nauwelijks te profiteren van de gigantische economische groei. Dit terwijl de winsten van bedrijven en aandeelhouders hoger zijn dan ooit.

Er dient een einde te komen aan de subsidiemaatregelen en fiscale routes waardoor lonen kunstmatig laag blijven, vindt de SP. De lonen in Nederland moeten juist omhoog. Ging in de jaren zeventig nog 92 cent van elke verdiende euro naar werkenden, inmiddels is dat nog maar 74 cent.  Na veertig jaar is het voor werkenden hoog tijd om hun eerlijke deel op te eisen. De bedrijven kunnen hun torenhoge winsten nooit maken zonder het werk van de werknemers. Het is dus volkomen terecht dat ze daar een fatsoenlijk loon voor terugkrijgen. Het moet vanzelfsprekend worden dat als de economie groeit, iedereen daar voordeel van heeft in plaats van alleen de mensen die het toch al goed hebben.

Reactie toevoegen

U bent hier