h

Burgemeester wijst minister terecht

16 mei 2019

Burgemeester wijst minister terecht

Foto: Gert-Jan Kats

'Sick burn' op twitter

Gisteren (woensdag 15 mei) was het verantwoordingsdag in Den Haag. Minister van Financiën, Wopke Hoekstra, twitterde trots hoe goed het rijk er financieel voorstaat. Dit leverde hem een antwoord op van de Veenendaalse burgemeester, Gert-Jan Kats, die hem er fijntjes op wees dat één en ander wel iets genuanceerder ligt...

Op de goed-nieuws-tweet van Hoekstra antwoordde Kats:
"Als je de financiële problemen over de schutting bij de lokale overheden parkeert is het geen kunst hoor..."
Hiermee verwees Kats naar het feit dat gemeenten te weinig geld van het rijk krijgen om hun taken goed te kunnen doen. Met name voor het sociale domein komt er te weinig geld binnen. Hierdoor worden gemeenten gedwongen tot bezuinigingen en lastenverzwaringen.
De situatie is zo nijpend, dat de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) onlangs een open brief schreven aan het kabinet, waarin ze feitelijk een ultimatum stelden: geef ons meer geld, of ontlast ons van taken.

SP-fractievoorzitter Jan Breur kan de tweet van Kats wel waarderen.
Breur: "Veenendaal heeft jarenlang gewoon gedwee ondergaan wat hogere overheden op ons afvuren. Pas de laatste paar jaar begint de gemeente een beetje voor zichzelf. Die tweet van de Burgemeester, waarin hij openlijk het rijksbeleid bekritiseerd, past prima in de nieuwe wind waar Veenendaal aan toe is."
Op twitter complimenteerde hij Kats dan ook met zijn 'sick burn'.

De discussie:

Wopke Hoekstra @WBHoekstra
"Het is mijn tweede Verantwoordingsdag als minister van Financiën, maar mijn eerste volle jaar. Een regulier jaar, maar in veel opzichten een goed jaar met stevige groei en een solide begroting."

Gert-Jan Kats @gerjankats
Als je financiële problemen over de schutting bij de lokale overheden parkeert is het geen kunst hoor...

J.P. Breur @SPVeenendaal
Sick burn, Gert-Jan. Respect!

Foto: Gert-Jan Kats

Afgelopen maandag waren Kats en Breur samen te gast bij hospice Berkenstein. Een verslag van dat bezoek lees je HIER.

Reactie toevoegen

U bent hier