h

Handgranaat op de Markt

19 september 2019

Handgranaat op de Markt

Foto: Gert-Jan Kats

Burgemeester neemt maatregelen

Vannacht rond 1.45 uur heeft één persoon een handgranaat geplaatst voor een horecagelegenheid op de Markt in Veenendaal. Een oplettende beveiliger trof deze handgranaat aan en heeft de politie gealarmeerd. De politie heeft het gebied afgezet en de Explosieven Opruimingsdienst van Defensie heeft de granaat veiliggesteld. Daarna hebben experts van de Forensische Opsporing op deze plek sporenonderzoek verricht.

Burgemeester Gert-Jan Kats: "Het is het vierde incident dat zich in het horecagebied op de Markt heeft afgespeeld in de afgelopen 1,5 jaar. Ik begrijp de bezorgdheid van inwoners, ondernemers en bezoekers van de horeca in ons centrum. Ik vind het dan ook erg belangrijk dat we passende maatregelen nemen die zorgen voor de veiligheid van de ondernemingen, ondernemers en bezoekers. Ik heb vanochtend in overleg met de politie en het Openbaar Ministerie in een driehoeksoverleg, besloten om enkele zichtbare en onzichtbare maatregelen te nemen. De zichtbare maatregelen zijn onder andere het opschalen van de politie-inzet op en rondom de Markt. En het verscherpen van het cameratoezicht."

"Uiteraard kan ik niets zeggen over de onzichtbare maatregelen, maar u mag er vanuit gaan dat we er alles aan doen dat iedereen veilig uit kan gaan in Veenendaal. En dat de politie alles in het werk stelt om de dader(s) op te pakken. Hiertoe heeft de politie al een bericht gedeeld met signalement en het verzoek aan getuigen om zich te melden."

"Op dit moment ben ik, samen met de politie en het Openbaar Ministerie, van mening dat het sluiten van de horecagelegenheid niet de oplossing is. Deze blijft op dit moment dan ook gewoon open. Het sluiten van een pand is ervoor bedoeld om de openbare orde en veiligheid te herstellen. Daarvan is in dit geval geen sprake. We zien deze incidenten als een poging tot intimidatie van de hele horeca op de Markt. Ik zal dan ook in overleg gaan met de betrokken ondernemers om met hen afspraken te maken ten behoeve van de veiligheid."

De SP is erg geschrokken van dit bericht, en hoopt dat de verantwoordelijke snel wordt opgepakt.

Reactie toevoegen

U bent hier