h

Vuurwapens aangetroffen

1 november 2019

Vuurwapens aangetroffen

Foto: Gert-Jan Kats

Burgemeester sluit bedrijfspand

Afgelopen week voerden de gemeente Veenendaal, de omgevingsdienst regio Utrecht, Stedin, de politie en de belastingdienst een onaangekondigde integrale controle uit bij een aantal autobedrijven in Veenendaal. Bij de controle zijn bij een bedrijf aan de Korte Molenstraat vuurwapens en grote sommen contant geld aangetroffen. Burgemeester Gert-Jan Kats zal overgaan tot sluiting van dit bedrijfspand. Daarnaast zijn er bij een aantal bedrijven milieuovertredingen en illegale bouwwerken aangetroffen.

Integrale controles

De gemeente Veenendaal wil komende jaren alle autobedrijven controleren in het kader van de naleving van de milieuwetgeving, brandveiligheid en bouwtoezicht. Er vinden daarom regelmatig integrale controles plaats. Andere organisatie sluiten daarbij aan om onderzoek te doen naar de naleving van de wet- en regelgeving waar zij voor verantwoordelijk zijn. Zo was er onder meer aandacht voor de financiële huishouding, het personeel, de naleving van vergunningen en fiscale verplichtingen.

De integrale controles worden uitgevoerd op grond van het beleid zoals opgenomen in het Integraal Veiligheidsplan Heuvelrug 2019-2022. Hierin hebben de gemeenten Renswoude, Rhenen, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Wijk bij Duurstede, de politie en het Openbaar Ministerie gezamenlijk afspraken gemaakt over de aanpak van ondermijnende criminaliteit. De eerste stap ter uitvoering van het beleid is om te controleren of de bestaande bedrijven voldoen aan de geldende wet- en regelgeving. 

Consequent handhaven

Burgemeester Kats kijkt terug op een geslaagde integrale actie van de betrokken organisaties. "Dit soort controles toont wederom aan dat het belangrijk is om zicht te krijgen op de activiteiten van de bedrijven. We hebben in Veenendaal veel autobedrijven die hun zaken prima voor elkaar hebben, maar een aantal heeft dat ook niet. Ik heb besloten de bedrijven te sluiten waar criminele activiteiten zijn aangetroffen en we zullen handhavend optreden tegen alle andere overtredingen. Door actief te controleren en misstanden consequent aan te pakken, dragen we bij aan een veilig ondernemersklimaat. Ik bedank alle partners voor hun inzet bij deze controle."

Autobranche

We zien op landelijk niveau dat criminelen gebruik maken van dienstverleners in de autobranche. Om geld wit te wassen, voor het inbouwen van verborgen ruimtes in auto’s en om geld of verdovende middelen te vervoeren. Autogarages kunnen daarbij dienen als ontmoetingsplaatsen voor criminelen en soms wordt er drugs geproduceerd. Daarnaast komt het voor dat dat autobedrijven voertuigen op onwettige manieren aan (drugs)criminelen verhuren. 

Er zijn meerdere signalen die kunnen wijzen op ondermijnende activiteiten in de autobranche. Als er bij een bedrijf voornamelijk activiteit is in de avonduren en ‘s nachts of juist helemaal niet. Als een bedrijf met veel camera’s beveiligd is. Als het bedrijf meer op een ontmoetingsplaats lijkt, dan op een autobedrijf. Als de reclameborden op of rondom het pand verouderd zijn, met spelfouten geschreven zijn en het bedrijf een vervallen uitstraling heeft.

Meldingen van verdachte activiteiten kunnen bij de politie worden gemeld via 0900-8844. 

Reactie toevoegen

U bent hier