h

Corona in Veenendaal

12 maart 2020

Corona in Veenendaal

Foto: Jan Breur

Pandemie slaat het Veen niet over...

Gisteren (11 maart) is gebleken dat een inwoner van gemeente Veenendaal het coronavirus heeft. Het gaat om een man die op vakantie is geweest in Italië. Hij zit in thuisisolatie. De man heeft geen kinderen. Op dit moment doet de GGD regio Utrecht een contactonderzoek. Dat doet de GGD in dit soort situaties altijd.

GGD regio Utrecht brengt in kaart met wie deze inwoner contact heeft gehad. De GGD neemt altijd contact op met mensen die risico op besmetting hebben gelopen. De gemeente Veenendaal volgt de adviezen en instructies van het RIVM en GGDrU. Deze organisaties blijven alert op nieuwe besmettingen en passen steeds hetzelfde protocol toe bij nieuwe patiënten: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de patiënt. Door deze maatregelen verkleinen we de kans dat de ziekte zich in Nederland kan verspreiden.

Burgemeester Gert-Jan Kats: "Ik wil onze inwoner veel sterkte toe wensen. Ik wil u vragen de privacy van deze persoon te respecteren. Op dit moment zijn er voor Veenendaal geen aanvullende maatregelen noodzakelijk. Ik heb nauw contact met de GGDrU en blijf de ontwikkelingen op de voet volgen."

Ondertussen, in de wereld...

De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) heeft de uitbraak van het coronavirus COVID-19 bestempeld als 'pandemie'. Daarmee staat het nu in het rijtje van de Spaanse, Aziatische, Hongkong- en Mexicaanse griep.
Directeur-generaal Tedros: "Het is geen woord om achteloos te gebruiken."

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vandaag afgekondigd het personenverkeer vanuit Europa naar de VS voor dertig dagen stil te leggen. Het inreisverbod geldt alleen voor personen, niet voor goederen vanuit Europa. In de Verenigde Staten zijn tot en met donderdag 1.118 mensen besmet met het virus en zijn in totaal 36 mensen overleden aan de gevolgen ervan.

In Nederland zijn er 614 besmettingen; 5 mensen zijn overleden. De aanpak van de pandemie in Nederland verschilt met die van andere landen. Tweede-Kamerlid Maarten Hijink (SP) vindt dat Minister Bruins duidelijk moeten maken wat zijn strategie is. Waarom onze maatregelen afwijken van wat elders gedaan wordt en waarom maatregelen vooralsnog beperkt blijven tot Brabant. Voor het kabinet zijn de richtlijnen van het RIVM en de GGD in de strijd tegen het virus leidend.

Voorzorgsmaatregelen

Foto: Jan Breur

Om verspreiding van het virus te voorkomen, stelt de Rijksoverheid de volgende hygiënemaatregelen voor:

  • Goed je handen wassen
  • Hoesten/niezen aan de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Geef geen handen

Wie verkoudheidsklachten heeft of verhoging tot 38,0 graden heeft, en contact heeft gehad met een corona-patiënt of in een gebied is geweest waar veel corona-patiënten zijn, wordt geadviseerd thuis te blijven. Zijn de klachten mild, dan hoeft er geen arts geraadpleegd te worden; bij erger wordende klachten wordt aangeraden telefonisch contact op te nemen met een arts.
Voor de provincie Noord-Brabant gelden aanvullende maatregelen.

Amir Al Itewjawi van Hoorcafé Veenendaal heeft goed opgelet wat de voorzorgmaatregelen zijn. Daarom gaf hij, toen hij dinsdagavond (10 maart) kennismaakte met de gemeenteraad, geen hand. In plaats daarvan leerde hij de aanwezigen hoe zij 'goedenavond' kunnen zeggen in de Nederlandse gebarentaal...


Zie ook:

Reactie toevoegen

U bent hier