h

Linkse partijen slaan handen ineen voor #500kinderen

19 maart 2020

Linkse partijen slaan handen ineen voor #500kinderen

Foto: SP

Gemeente en Rijk moeten rol pakken in vluchtelingencrisis

De SP heeft, samen met DENK, GroenLinks en PvdA, via schriftelijke vragen aan het College van Burgemeester en Wethouders gevraagd om bij te dragen aan de opvang van de 500 kinderen uit de Griekse vluchtelingenkampen. Vanwege de corona-crisis en de aanslag die dit doet op de gemeentelijke organisatie, laat het antwoord hierop even op zich wachten.

Stichting Vluchteling, VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children luiden de noodklok: er moet per direct een oplossing komen voor kinderen die zonder ouders op de vlucht zijn. Zij zijn het meest kwetsbaar in de Griekse vluchtelingenkampen. Zij hebben per direct een veilige opvangplek nodig. Griekenland heeft de andere EU-lidstaten gevraagd 2.500 alleenstaande kinderen over te nemen. Duitsland is bereid haar deel te doen, net als Frankrijk, Finland, Portugal, Kroatië en Luxemburg. Maar het Nederlandse kabinet geeft niet thuis.

De vier partijen vragen het College van Burgemeester zich aan te sluiten bij een 'coalition of the willing' van Nederlandse gemeenten; Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Groningen, Leeuwarden, Leiden, Nijmegen, Tilburg, Utrecht en Zwolle. Deze gemeenten zijn bereid om een deel van de 500 kinderen die aan Nederland toegekend moeten worden op te nemen.
Ook vragen de partijen het College om er bij het Kabinet op aan te dringen dat Nederland haar rol pakt in de internationale vluchtelingencrisis.

De vragen zijn ingediend, maar beantwoording is 'on hold' gezet. De gemeentelijke organisatie heeft haar handen vol aan de maatregelen tegen de verspreiding van het COVID-19 virus. Daarom duurt het langer dan gebruikelijk voordat er antwoorden zijn.

Mensen die de oproep van de vier partijen en de hulporganisaties kracht willen bijzetten, kunnen de petitie van 'De Goede Zaak' ondertekenen. Hierin wordt Burgemeester Kats opgeroepen om de #500kinderen een veilige plek te bieden. De petitie is onder andere te bereiken via degoedezaak.org en veenendaal.sp.nl.

URL petitie:
​Zie ook:

Reactie toevoegen

U bent hier