h

Schriftelijke vragen

19 maart 2020

Schriftelijke vragen

VAN DE FRACTIES SP, DENK, GROENLINKS en PvdA.

Betreft:

Medewerking aan opvang 500 weeskinderen uit Griekse vluchtelingenkampen

Geacht College,

Graag hadden wij de volgende situatie besproken in de commissievergadering van deze maand, maar aangezien deze in verband met de corona-pandemie niet doorgaat zullen wij de kwestie middels schriftelijke vragen aankaarten.

Het zal u niet ontgaan zijn dat de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden overvol zitten. De situatie is schrijnend. Stichting Vluchteling, VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children luiden de noodklok: er moet per direct een oplossing komen voor kinderen die zonder ouders op de vlucht zijn. Zij zijn het meest kwetsbaar in de Griekse vluchtelingenkampen. Zij hebben per direct een veilige opvangplek nodig. Griekenland heeft de andere EU-lidstaten gevraagd 2.500 alleenstaande kinderen over te nemen. Duitsland is bereid haar deel te doen, net als Frankrijk, Finland, Portugal, Kroatië en Luxemburg. Maar het Nederlandse kabinet geeft niet thuis. Veel Nederlandse gemeenten zijn het niet eens met de hardvochtige kabinetskoers. Zij vormen net zoals 140 Duitse en 20 Oostenrijkse gemeenten een krachtige ‘Coalition of the Willing’ en uiten hiermee hun bereidheid om een deel van de 500 kinderen een veilige plek te bieden.Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Groningen, Leeuwarden, Leiden, Nijmegen, Tilburg, Utrecht, Zwolle hebben dit al gedaan.

Wij zouden graag zien dat Veenendaal zich in dit illustere rijtje schaarde.
Daarom stellen wij u de volgende vragen:

  1. Is het College bereid bij te dragen aan de opvang van 500 weeskinderen uit Griekse vluchtelingenkamen, door een deel van hen in Veenendaal onder te brengen?
  2. Is het College bereid om er bij het kabinet op aan te dringen dat Nederland haar rol pakt in de vluchtelingencrisis?

Wij danken u voor uw gemotiveerde beantwoording van deze vragen.

Hoogachtend,

  • Jan Breur, SP
  • Yasin Makineli, DENK
  • Kees Oskam, GroenLinks
  • Hans van de Braak, PvdA

Deze vragen zijn afgelopen maandag 16 maart ingediend.
In verband met de corona-crisis laat de beantwoording op zich wachten. In afwachting van de antwoorden kunt u deze vragen kracht bijzetten door de petitie van 'De Goede Zaak' te ondertekenen.

 

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier