h

Ondernemen in corona-tijd

26 maart 2020

Ondernemen in corona-tijd

Foto: SP Veenendaal

Regelingen om het hoofd boven water te houden

Veel mensen maken zich zorgen over het coronavirus, COVID-19. Maar als je door de corona-crisis je werk niet kunt doen, of je bedrijf niet draaiende kan houden, komen daar extra zorgen bij. Veel ZZP'ers en kleine ondernemers kampen met dit probleem.
Gelukkig worden er diverse regelingen getroffen om deze ondernemers te helpen.

In eerste instantie wilde het kabinet niets doen voor ondernemers en ZZP'ers. Onlangs vertelde minister Wiebes (Economische Zaken) nog op tv dat ondernemers niets van het kabinet hoefden te verwachten. Immers; "zij hadden zelf gekozen voor het risico." Maar inmiddels heeft hat kabinet een beweging naar de redelijkheid gemaakt.
De SP is blij dat het kabinet met maatregelen komt om mensen die financieel in de problemen komen door de coronacrisis te helpen. Maar dit kan slechts een eerste stap zijn om de meest acute problemen aan te pakken.
Er moet snel duidelijkheid komen wat de noodplannen van het kabinet voor al deze groepen precies gaat betekenen, vindt de SP.

"We willen dat het kabinet snel met een crisisuitkering komt voor mensen die als gevolg van de ingrijpende maatregelen tegen het coronavirus zonder werk en inkomen komen te zitten," aldus Tweede-Kamerlid Mahir Alkaya (SP). "Wij vinden dat in deze tijden van crisis we voor elkaar moeten zorgen."

Regelingen

Met de tijdelijke regeling 'Tijdelijke ondersteuning voor zelfstandig ondernemers (TORZO)' ondersteunt het kabinet zelfstandig ondernemers die financiële problemen krijgen door de situatie. De regeling loopt tot  1 juni 2020 en geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 maart. De gemeente Veenendaal voert de regeling uit voor ondernemers die wonen in de  gemeente Veenendaal, Rhenen en Renswoude. Zodra de regeling is aan te vragen, kunt u dat doen bij de gemeente Veenendaal.
Meer informatie over de tijdelijke regeling vindt u op de informatiepagina TORZO.

Behalve het uitvoeren van de regeling van het kabinet, komt de gemeente zelf ook tegemoed aan de noden van ondernemers. Dit, door facturen sneller te betalen.
Bij de betaling van facturen aan leveranciers hanteert de gemeente normaal gesproken een termijn van 30 dagen. Door de perikelen rond het coronavirus komen veel ondernemingen in (financiële) problemen, doordat opdrachten worden geannuleerd, winkels gesloten worden e.d. Het is in deze omstandigheden belangrijk dat juist de overheid (gemeenten) hierop inspelen en uitstaande vorderingen zo snel mogelijk betalen. De gemeente zal daarom zo snel mogelijk openstaande facturen betalen.

structurele kwetsbaarheden

"Deze crisis maakt de kwetsbare plekken in onze economie overduidelijk, zoals dat er veel te veel mensen tegenwoordig (gedwongen) zzp’er zijn of een onzeker contract hebben, de marktwerking in de zorg of dat onmisbare infrastructuur in handen van commerciële bedrijven is die nu op omvallen staan," aldus Alkaya. "Door de aanpak van de meest acute problemen mogen en zullen wij deze structurele kwetsbaarheden niet vergeten."


Informatie voor ondernemers:
Informatie over Corona:

Reactie toevoegen

U bent hier