h

Overweldigende opkomst #meerdanapplaus!

6 september 2020

Overweldigende opkomst #meerdanapplaus!

Foto: SP Veenendaal

Gisteren (zaterdag 5 september) was het zover. De actiedag "Meer Dan Applaus" voor de medewerkers in de zorg. In verband met corona kon dat niet op de traditionele manier, maar moest het digitaal. Desalniettemin stond het Malieveld vol schoenen. En de opkomst was zo massaal dat de website meerdanapplaus.nl moeite had om een en ander bij te benen...

De actie werd live gestreamd, zowel op meerdanapplaus.nl als op YouTube. Presentator Humberto Tan ging in gesprek met zorgmedewerkers, politici en vertegenwoordigers van vakbonden. Tussendoor werd in korte filmpjes duidelijk gemaakt waar het de actie om ging: fatsoenlijk salaris, verlaging van de werkdruk, stoppen met marktwerking, zeggenschap over je werk.

Foto: SP Veenendaal

De schoenen waren het resultaat van een actie van "3 zusters". Onder het motto: "Wij kunnen niet naar het Malieveld, maar onze schoenen wel," zamelden zij schoenen in. De SP ondersteunde deze inzamelingsactie; ook in Veenendaal. Uiteindelijk zijn er zo'n 80 paar schoenen uit Veenendaal en omstreken naar het Malieveld gegaan - waar ze deel uitmaakten van een totaal van meer dan 5000 paar.
Het Veenendaalse SP-gemeenteraadslid Jan Breur zag tijdens de uitzending zijn schoenen in beeld verschijnen (bruine sportschoenen met donkerblauwe veters).

Nu de actie voorbij is, worden de schoenen gedoneerd aan een tweetal goede doelen.

Foto: SP

Een uur voor de actie kwam het nieuws dat een van de coalitiepartijen, de ChristenUnie, nu tóch ook zegt dat zorgverleners structureel een beter salaris verdienen. "Dat is natuurlijk geen toeval," aldus SP-leider Lilian Marijnissen, "maar het moet nog wel gaan gebeuren."
Marijnissen: "We gaan dit winnen. Daar ben ik van overtuigd. Nadat de coalitiepartijen eerst stemmingen blokkeerden, toen wegrenden en nu zorgverleners af willen schepen met een bonus, gaat die eerlijke beloning er komen. De gigantische opkomst vandaag bij onze grootste online actie voor de zorg ooit moet het laatste duwtje in de goede richting zijn."

De petitie voor een eerlijke beloning in de zorg loopt nog steeds. Nog niet getekend? Doe het dan alsnog! Met hoe meer we zijn, hoe sterker we staan.

teken de petitie

Reacties

Dank voor dit verslag, was het geluid bij jou beter?

Reactie toevoegen

U bent hier