h

Boerkaverbod VS Mondkapjesplicht

21 december 2020

Boerkaverbod VS Mondkapjesplicht

Motie: Wet onhoudbaar

Hoe houdbaar is de wet 'verbod gedeeltelijke gezichtsbedekking'? Niet; vinden de gemeenteraadsfracties van Denk, GroenLinks en SP in Veenendaal. Afgelopen donderdag (17 december) dienden zij een motie in, om bij de rijksoverheid te pleiten voor het afschaffen van deze wet - die ook wel bekend staat als het Boerkaverbod.

De SP had in de Tweede Kamer weliswaar voor de invoering van de wet gestemd, maar had ook een motie ingediend om deze na een jaar te evalueren. En wat gemeenteraadslid Jan Breur betreft is die evaluatie hard nodig: "We zien vooral dat de wet misbruikt is als om geweld tegen moslima's onder het mom van een 'burgerarrest' te legitimeren."

Bovendien zorgt de coronacrisis en de daaruit volgende mondkapjesplicht er ook voor dat de wet onhoudbaar is geworden.
Breur: "Je kunt niet gezichtsbedekking verbieden en tegelijkertijd verplichten."

Naast de indieners steunde alleen D66 de motie; er was dus geen meerderheid voor.

motie

Reactie toevoegen

U bent hier