h

XXV Congres: Stel een daad!

13 december 2020

XXV Congres: Stel een daad!

Programma en Lijst vastgesteld...

Gisteren (zaterdag 12 december) was het congresdag voor de SP. 
Kwamen vorig jaar nog SP'ers uit het hele land samen in een grote zaal; nu vond het congres vooral in de woonkamers van partijleden thuis. Corona maakte alles anders...
...behalve de strijdlust van de socialisten!

Het 25ste SP-congres heeft het verkiezingsprogramma 'Stel een daad' en de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 vastgesteld. Lilian Marijnissen: "Wij gaan vol zelfvertrouwen deze campagne in. Wij hoeven niet op te schuiven naar links, wij zijn al dé partij op links. Met voorstellen als winstdeling, meer zeggenschap voor werknemers, een hoger minimumloon, een einde aan de markt in de zorg, en een eerlijke volkshuisvesting."

Wijzigingen

Nadat het concept-verkiezingsprogramma na twee feedbackronden onder de leden al flink was aangepast en aangescherpt, bleef er alsnog een boekwerk aan wijzigingsvoorstellen over. Daar mochten de afgevaardigden over stemmen. Alleen de wijzigingsvoorstellen waarover de programmacommissie het advies 'overnemen' had gegeven, kregen een meerderheid van de stemmen achter zich.

Jan Breur, die de afdeling Veenendaal vertegenwoordigde, is tevreden.
Breur: "Natuurlijk had ik graag gezien dat meer voorstellen een plekje in het programma hadden gekregen. Maar dat neemt niet weg dat er in de voorrondes al goed naar de leden is geluisterd. Bovendien is de programmacommissie guller dan ooit geweest met het advies 'overnemen'. En uiteindelijk hebben we een prima programma!"

Kandidatenlijst

Met trots presenteert de SP ook de definitieve kandidatenlijst voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. Lilian Marijnissen voert de SP lijst aan die bestaat uit een mix van kandidaten met jarenlange ervaring en nieuw talent. De partijraad van de SP koos Lilian Marijnissen eerder al tot lijsttrekker. Zij is sinds drie jaar het boegbeeld van de SP en dit worden haar eerste Tweede Kamerverkiezingen als lijsttrekker. Lilian wordt gevolgd door nummer twee, Renske Leijten, één van de meest ervaren, effectieve en zichtbare Kamerleden binnen de SP, zo benadrukt de kandidatencommissie.
Sandra Beckerman, geboren en getogen Veense staat op plaats zes. Zij heeft zich de afgelopen jaren ingezet voor de slachtoffers van de bevingsschade in Groningen, en voor het leefbaar en betaalbaar houden van volkshuisvesting.
Op nummer 11 staat Sunita Bihari uit Apeldoorn. Sunita is een goede vriendin van afdeling Veenendaal, en nam vorig jaar deel aan het Novemberdebat 'Gelijkwaardigheid in een ongelijke samenleving' dat de Veense SP organiseerde.

"De lijst staat vol met mensen waarvan ik weet dat ze zich vol zullen inzetten voor een eerlijk Nederland," zegt Lilian Marijnissen. "Dit is een team met vertrouwen, ik heb er heel veel zin in."
Jan Breur: "We hebben een sterke lijst door wie ik me graag laat vertegenwoordigen in de Tweede Kamer. Op naar de verkiezingen!"


Zie ook:

 

Reactie toevoegen

U bent hier