h

Een geslaagd Novemberdebat 2019

22 november 2019

Een geslaagd Novemberdebat 2019

Foto: AJ Breur

15-jarig jubileum: gelijkwaardigheid in een ongelijke samenleving

Het Novemberdebat bestaat dit jaar 15 jaar. De jubileumeditie vond afgelopen woensdag (20 november) plaats. Het thema was 'Gelijkwaardigheid in een Ongelijke Samenleving'. Hierover werd, onder leiding van SP-fractievoorzitter Jan Breur gesproken door Simon Timmerman (COC Midden-Nederland), Sunita Biharie (SP Apeldoorn) en Ruben Schoeman (VVD Veenendaal).

Foto: SP Veenendaal

Geheel in de traditie van het Novemberdebat zijn er ook dit jaar wijzigingen in de samenstelling van het debatpanel doorgevoerd. Simon Timmerman kwam in de plaats van Siau-Ping Dorenbos; wethouder Lochtenberg liet zich vervangen door Ruben Schoeman; en Corné Kelfkens lukte het uiteindelijk niet om naar de Duivenwal af te reizen.
Maar ook de aangepaste line-up zorgde voor een sprankelend debat.

Foto: AJ Breur

Namens COC Midden-Nederland tekende Timmerman, voorafgaand aan het debat, de Veenendaal-verklaringDit is een antwoord op de Nashville-verklaring, waarvan de Nederlandse vertaling begin dit jaar is uitgebracht. Waar de Nashville-verklaring een sterk negatief oordeel velt over homoseksualiteit en transgender personen, staan in de Veenendaal-verklaring juist Menselijke Waardigheid, Gelijkwaardigheid en Solidariteit centraal. Eerder dit jaar is de Veenendaal-verklaring al ondertekend door vertegenwoordigers van SP, GroenLinks, PvdA, Denk, D66, JouwVeenendaal, de Veense Jongerenraad en de Scootmobielclub.

Foto: AJ Breur

Er werd pittig gediscussieerd over gelijk loon, en gelijke kansen. "Sommige mensen worden geboren met een gouden lepel, anderen met een lege speen," aldus Biharie. Zij beargumeenteerde dat het beleid van de VVD zorgt voor meer kansenongelijkheid. "En dat zie je terug. Armoede neemt toe, terwijl de grote bedrijven en de allerrijksten het ene voordeel na het andere krijgen."
Schoeman vond dat iedere werkende ten minste recht heeft op het minimumloon. Ook - en hierbij wijkt hij af van 'zijn' minister Van Ark - mensen met een arbeidsbeperking. Wel vindt hij dat werkgevers gecompenseerd moeten worden voor de lagere productiviteit van werknemers met een beperking. Anders zijn deze mensen minder aantrekkelijk om in dienst te nemen.
De andere twee panelleden waren het er niet mee eens. Biharie: "Iemand vanwege een beperking niet willen aannemen is discriminatie. Dat moet je niet afkopen met een subsidie, maar gewoon keihard aanpakken." Ook Timmerman vind niet dat bedrijven gesubsidieerd moeten worden: "Het staat helemaal niet vast dat mensen met een beperking minder productief zijn. Het is vooral koudwatervrees van werkgevers die denken 'moeilijk, moeilijk'." Hij ziet vooral een voorbeeldfunctie voor gemeenten, die een inclusief personeelsbeleid zouden moeten voeren.

Foto: AJ Breur

Vanwege het 15-jarige jubileum zijn er door verschillende SP'ers blogs geschreven over het thema. Baukje Hiemstra, Barbara Passchier, Jan Breur en Fatima Bichbich schreven elk een artikel dat raakt aan het thema 'Gelijkwaardigheid in een Ongelijke Samenleving'.

Het Novemberdebat is ontstaan in 2004, naar aanleiding van de val van de Berlijnse Muur, 15 jaar eerder. Nu, nog eens 15 jaar later, is het uitgegroeid tot een mooie traditie. Er zullen nog vele Novemberdebatten volgen.
"De ideeën zijn nog lang niet op," aldus Jan Breur - geestelijk vader van het Novemberdebat. "Er zijn nog een heleboel onderwerpen die besproken kunnen worden. Ik denk nu al na over de editie van volgend jaar..."

Foto: AJ Breur

Gelijkwaardigheid in een ongelijke samenleving - Blogs:

Veenendaal-verklaring

Reactie toevoegen

U bent hier