h

Solidair met Oekraïne (12)

17 mei 2022

Solidair met Oekraïne (12)

Foto: SP Veenendaal

Iemand moet het doen

Terwijl het geweld in Oekraïne doorwoedt, is er op het Stadsstrand een uitgelaten sfeer. Door iedereen wordt er naar hartelust gespeeld, gerecreëerd, gelachen...
Door iedereen? Nee. Een klein clubje mensen staat wekelijks met de Vredesvlag actief de hoop op vrede uit te dragen.

Sinds de Russische invasie van Oekraïne probeert Veenendalers Voor Vrede elke week met de Vredesvlag in het centrum van Veenendaal te staan. Om de vrede te bepleiten, en om mensen een luisterend oor te bieden als zij hun zorgen over de oorlog willen delen. Op één zaterdag na is dat tot nu toe steeds gelukt, en ook afgelopen zaterdag stonden de vrijwilligers weer paraat.

"Wat haalt dat nu uit?" Vroeg een voorbijganger, om te vervolgen: "We moeten Poetin kapot maken! Dat helpt."
Voor dat 'kapotmaken' van Poeten is deze man bij het Kabinet Rutte niet aan het juiste adres. "De belangrijkste conclusie is dat er een verbeterslag nodig is in de handhaving van en het toezicht op de sancties," is er te lezen in het rapport van sanctiecoördinator Stef Blok, dat afgelopen week uitkwam. Maar zelf vindt hij dat hij het prima heeft gedaan, want hij heeft geen aanwijzing iets te hebben gemist.
Blok kreeg de functie, omdat minister Hoekstra in de Tweede Kamer geen idee bleek te hebben hoe het er eigenlijk voorstond met de sancties.

Ondertussen wordt er druk gewerkt aan de opvang van vluchtelingen. Vanaf deze week worden er in het Provinciehuis in Utrecht meerdere Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Commissaris van de Koning, Hans Oosters, bracht afgelopen vrijdag ook een bezoek aan Veenendaal om te zien hoe hier de opvang verloopt. Hij bezocht opvanglocatie Kerkewijk.

Deze week zijn ook de Rotaryclubs in Veenendaal en Rhenen een actie gestart om boodschappen in te zamelen voor Oekraïne. Veel mensen die hun woning ontvlucht zijn, komen immers niet de landsgrenzen over maar hopen hun heil in de plattelandsdorpen te vinden.
"Voor de oorlog woonden daar zo’n 3000 mensen, nu zitten er 30.000 tot 40.000 vluchtelingen," vertelt Wim Werkman van Rotary Veenendaal-regio aan 'de Rijnpost'. "Op heel veel plekken is er behoefte aan voedsel."

Uiteindelijk zijn de mensen pas veilig als het geweld stopt. Amnesty International is daarom een petitie gestart, die Rusland oproept het geweld te staken en het internationale recht te respecteren. En Veenendalers Voor Vrede staat daarom wekelijks de hoop op vrede uit te dragen.
Want elke dode is er één teveel...

Foto: Veenendalers voor Vrede


Meedoen?
Blogs:
Nieuws

Reactie toevoegen

U bent hier