h

Nu de mensen!

24 september 2023

Nu de mensen!

Foto: Jan Breur

Jan en Jan op het congres

Op het 28ste congres van de SP heeft de partij het verkiezingsprogramma en de kandidatenlijst vastgesteld voor de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november. Honderden afgevaardigden van afdelingen van de SP kwamen samen om de laatste aanpassingen aan het programma te maken. Vanuit afdeling Veenendaal (en Omstreken) waren penningmeester Jan van Zwam en Statenlid Jan Breur aanwezig.

SP Veenendaal e.o. bepleitte succesvol de borging van het demonstratierecht op te nemen in het verkiezingsprogramma. Eerder luidde Amnesty International hierover de noodklok. In de gemeenteraad van Veenendaal was er weinig behoefte om zich voor het demonstratierecht uit te spreken (zie: Motie Demonstratierecht), maar het SP congres was aanmerkelijk positiever.

Een voorstel van SP Veenendaal e.o. om de klimaatdoelen te onderschrijven had minder succes. De vraag was gelukkig niet of de doelen onderschreven werden, maar hoe specifiek ze in het programma moesten worden gezet. Het congres volgde hierin - met een kleine meerderheid - het advies van de programmacommissie, die het voorstel afried.

Foto: Jan van Zwam

In het programma zijn ook veel maatregelen opgenomen om het vliegverkeer te beperken. Verschillende SP-afdelingen, waaronder De Bilt en Veenendaal, maken zich hier al langere tijd hard voor.
En hoewel korte vluchten minder aantrekkelijk worden ten opzichte van OV, had er van SP Veenendaal wel een verbod op mogen komen:
"Hoef je niet verder dan Berlijn,
dan kan dat prima met de trein,"
aldus Breur.

Zo gaat dat: sommige van je voorstellen worden overgenomen; anderen niet. Maar zelfs als er geen enkel voorstel een meerderheid achter zich zou krijgen, lag er al een mooi stevig links programma om je vingers bij af te likken. En dankzij de input van de leden is het nog beter geworden.

Kandidatenlijst

Foto: SP.nl / SP.nl

Over de kandidatenlijst was een stuk minder discussie dan over het programma. Elke kandidaat kreeg voldoende stemmen om diens plaats op de lijst toegekend te krijgen. Nu is de SP klaar voor de verkiezingen.

De lijst wordt aangevoerd door Lilian Marijnissen. De in Veenendaal geboren en getogen Sandra Beckerman staat op nummer 2. Renske Leijten, die eerder dit jaar de Kamer verliet, staat als lijstduwer op nummer 50. Tijdens het congres ontving zij de Gouden Tomaat; de hoogste onderscheiding binnen de partij.

Een tegen tweedeling

Het 28e congres was niet alleen het startschot van de verkiezingscampagne, maar ook van de actie 'Eén tegen tweedeling', naar het gelijknamige manifest. Iedereen die serieus werk wil maken van bestaanszekerheid is van harte uitgenodigd dit manifest te onderschrijven en mee te doen!

Wordt vervolgd...

Foto: Jan Breur

Zie ook:

Reactie toevoegen

U bent hier