h

Veenendaal weer iets socialer

20 november 2023

Veenendaal weer iets socialer

Foto: Yolande de Meer / SP Veenendaal

Samen werken in verbinding

Sietse van der Bij is niet te stoppen. De nieuwe fractievoorzitter van de SP heeft met een aantal voorstellen het sociale beleid van Veenendaal beter weten te maken. Of ze nou via stemming of toezegging worden verzilverd - Sietse krijgt het voor elkaar.

Bij het opstellen van het Beleidskader 'Samen werken in verbinding' had het College van Burgemeester en Wethouders al een aantal punten van de SP overgenomen. Die gaan over de Veenendaalpas.
Vanaf nu kunnen pashouders tegoeden opsparen, en de budgetten zijn breed inzetbaar. Daardoor zijn er vanaf nu geen halfvolle potjes meer waar je net niets mee kan.

Maar de SP wil meer met de Veenendaalpas. Daarom overhandigde Van der Bij een 'cheque' aan het College, met daarop de namen van winkels in Veenendaal die wel zijn aangesloten op minima-passen in de regio - maar nog niet in Veenendaal. Er is zelfs een schoenenwinkel, in Veenendaal, waar heel Gelderland met hun pas terecht kan... maar Veenendalers met een Veenendaalpas niet. De oproep van de SP is dan ook: "sluit ze aan!"

Foto: AJ Breur / SP Veenendaal

Voorstellen

Maar, zoals gezegd, Van der Bij kwam niet alleen met een cheque.
Hij diende ook voorstellen in. De resultaten liepen uiteen, maar hij kwam zeker niet met lege handen thuis.

 • Minimaregelingen voor een grotere groep beschikbaar maken.
  Ze zijn nu beschikbaar voor huishoudens met een inkomen tot 120% van het sociale minimum. De SP wil dat dit 130% wordt, omdat dat de huidige armoedegrens is - en je wilt mensen helpen die dat nodig hebben. Een grote meerderheid van de gemeenteraad was het daar niet mee eens.
  VERWORPEN
 • Geen wachttijd toepassen voor bijstand bij jongeren onder de 27 jaar.
  Ook als je jong bent heb je geld nodig om te leven. Zit je zonder werk, dan kan het niet zo zijn dat je vier weken op een houtje moet bijten voordat je in aanmerking komt voor een uitkering. Wethouder Strooboscher gaf aan dat er voor jongeren in kwetsbare groepen al geen wachttijd is. Van der Bij was daarmee gerustgesteld en trok zijn voorstel in.
  INGETROKKEN
 • Meldpunt bijstandsfraude omdopen tot algemeen meldpunt fraude gemeenschapsgeld.
  Een meldpunt om vermoeden van fraude aan te geven is prima. Maar waarom alleen om bijstandsgerechtigden 'erbij te lappen'? Dat riekt naar pesterij. Daarom stelde de SP voor om de functie van dit meldpunt te verbreden, zodat daar (vermoedens van) fraude met alle vormen van gemeenschapsgeld kunnen worden gemeld.
  AANGENOMEN

Cliffhanger

Een vierde voorstel liep had weer een andere uitkomst. Of liever gezegd: geen uitkomst. Van der Bij stelde namens de SP (en andere partijen) voor om een lokale Ombudspersoon in te stellen, waar mensen terechtkunnen met klachten over de gemeente. De stemming eindigde in een gelijkspel: 16-16. En dat betekent dat die stemming de volgende keer over moet.

Dan zullen we merken of Veenendaal nog weer iets socialer wordt...

Wordt vervolgd...


Zie ook:

Reactie toevoegen

U bent hier