h

De hoofdprijs: €1000 p/mnd voor een schimmelwoning

21 juni 2024

De hoofdprijs: €1000 p/mnd voor een schimmelwoning

Foto: SP Veenendaal

zwartboek en petitie aangeboden aan wethouder

Afgelopen donderdag, 20 juni, overhandigde Oscar Pruys van de actiegroep Woongenot Schilderswijk aan wethouder Stroobosscher het zwartboek en de petitie over het wonen in deze wijk. Ruim tachtig inwoners van de Schilderswijk hebben hierin hun klachten geuit over het gebrek aan onderhoud van hun woning.

De petitie was op 4 juni al overhandigd aan de directeur van Veenvesters. Maar omdat de gemeente gaat over het welzijn van haar inwoners, wilde de actiegroep ook graag via de wethouder het college op de hoogte stellen van de gebreken in hun woning. Gebreken, die ziekmakend kunnen zijn. Veel woningen hebben namelijk last van tocht, vocht, schimmel en ongedierte. En ze zijn niet of nauwelijks warm te stoken.

Foto: SP Veenendaal

Een van de bewoners vertelde dat hij in de winter niet boven kan slapen, vanwege de grote hoeveelheid vocht. Hij heeft gezondheidsproblemen.
Een ander gaf aan dat hij voor de huur en de energie samen zo’n € 1000,00 per maand kwijt is. En dat voor een schimmelwoning.
In het zwartboek klaagt iemand dat hij op zulke vervuilde grond leeft, dat er geen glasvezel aangelegd kan worden. Dit zou gezondheidsrisico’s voor de werknemers kunnen opleveren. Maar zij als bewoners mogen wel op die grond wonen en leven.

In de petitie geeft de actiegroep aan dat zij duidelijkheid willen over wanneer hun wijk gerenoveerd of gesloopt wordt.
Zij willen dat de klachten over hun woning opgelost worden.
Ook willen zij dat hun huizen verduurzaamd worden, zodat de energierekening omlaag gaat.
Zolang dit niet gebeurt, willen zij huurverlaging in plaats van huurverhoging.

Foto: Joussef Overmaat

Wethouder Stroobosscher zegde toe dat hij de problemen van de Schilderswijk mee zal nemen in het overleg met Veenvesters.
Ben je nieuwsgierig naar het zwartboek, vraag dit dan per mail aan bij veenendaal@sp.nl, dan sturen we je het digitaal toe.

Reactie toevoegen

U bent hier