h

VEENENDAAL is FAIRTRADE GEMEENTE !

9 april 2016

VEENENDAAL is FAIRTRADE GEMEENTE !

Foto: AJ Breur

In het afgelopen jaar heeft een heel team van vrijwilligers onder leiding van Wim Bakker heel hard gewerkt om Veenendaal aan de ‘fairtrade’ te krijgen.

Natuurlijk was ook de Wereldwinkel hier intensief bij betrokken, want die verkochten immers al eerlijke producten voor de term fairtrade werd uitgevonden. Onder de naam “Veenendaal4fair” heeft het team allerhande bedrijven in Veenendaal benaderd om informatie te verstrekken over fairtrade en ze uit te nodigen om mee te doen om van Veenendaal een Fairtrade gemeente te maken.

Foto: AJ Breur

Op donderdag 7 april was het zover! Betrokkenen en belangstellenden (waaronder ik namens de SP-Veenendaal) hadden zich verzameld in Het Ontmoetingshuis om de uitreiking van de titel bij te wonen en het was er dan ook een gezellige drukte. Na welkom geheten te zijn door twee medewerksters van het campagneteam kreeg campagneleider Wim Bakker het woord. Hij blikte terug op de gevoerde campagne aan de hand van foto’s en korte toelichtingen van deelnemers over het waarom van hun deelname en over wat het hen bracht. Zo kregen wij een mooi overzicht van de enorme hoeveelheid werk, die verzet was, van de inzet en bijdrage van de gemeente Veenendaal, van het enthousiasme van de vrijwilligers en van de deelnemende bedrijven, en natuurlijk ook van wat ‘fairtrade’ nou eigenlijk is en wat het uiteindelijke doel is: door het betalen van eerlijke prijzen voor door hen geproduceerde goederen de werkgelegenheid bevorderen voor de miljoenen mensen in deze wereld, die nog onder de armoedegrens leven en daardoor bij te dragen aan de ontwikkelingsmogelijkheden voor deze mensen. Dit gaat om veel meer dingen dan enkel de fairtrade koffie en hagelslag, die tegenwoordig iedere goede supermarkt wel levert. Tijdens deze bijeenkomst leerde ik, dat er zelfs ook al “fairtrade goud” bestaat en dat Veenendaal een edelsmid/kunstenares heeft, die hiervan haar sieraden maakt.

Foto: AJ Breur

Hierna kreeg de heer Huub Jansen, lid van het bestuur van Fairtrade gemeenten, het woord. Hij vertelde, dat het bestuur met plezier kennis had genomen van de aanpak en de prestaties, die in Veenendaal waren geleverd, waarbij de eigen winkel in de passage een wel heel erg opvallende prestatie was, en dat hij dan ook blij was om Veenendaal te kunnen feliciteren met het behalen van de titel “Fairtrade gemeente”. Vervolgens reikte hij het rapport en het bij de titel behorende bord uit aan wethouder Nermina Kundic. Deze zei in haar dankwoord, dat ze er trots op was, dat het campagneteam in relatief zo korte tijd dit resultaat had weten te bereiken en dankte Wim Bakker en zijn team van vrijwilligers voor deze prestatie. Maar zij wees er ook op, dat het behalen van de titel alleen maar een mijlpaal was omdat je aan de basisvereisten voldeed, maar dat er hard gewerkt moest blijven worden om het resultaat te bestendigen en uit te breiden.

Foto: AJ Breur

Dat besef was er bij het campagneteam ook, want na de pauze werd er aandacht besteed aan de ophanden zijnde actie voor Nepal, die “Veenendaal4fair“ zeer binnenkort gaat starten. Via een tweetal inleidingen zagen en hoorden we waarom een actie voor Nepal een goed project is, dat de steun van Fairtrade gemeente Veenendaal goed kan gebruiken. Zodra die actie van start gaat zal ik dat ook hier via de site laten weten.

Ary Jan Breur

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier