h

Participatie ofwel WERKEN ZONDER LOON

7 april 2015

Participatie ofwel WERKEN ZONDER LOON

Dinsdag 31 maart ben ik samen met Toke en Nico naar een avond van de FNV geweest.
De avond had als onderwerp Participatie en in het voorprogramma trad een ambtenaar uit Veenendaal op met een technisch verhaal over participatie.
Daarna volgde dhr Reijinga, met een verkooppraatje over de IW4 als participatie bedrijf en daarna kwam dhr. Felix Alejandro Perez. En daar ging het om.
Dhr Perez vertelde  over de praktijk van de participatiewet. Een wet die de regering bedoeld heeft om de afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen en die veel gemeenten aangrijpen om de schadelast te beperken. Tegenover de bijstand moet namelijk een tegenprestatie staan. Sneeuwruimen, ouderenbezoek en als vrijwilliger op een busje rijden, bijvoorbeeld. Volgens dhr Perez helpt deze activiteiten echt niet om weer aan het werk te komen.
 
Hij stelde dat de werkzoekende geen afstand tot de arbeidsmarkt heeft, maar dat de arbeidsmarkt wel een afstand tot de werkzoekenden heeft.
De FNV pleit dan ook voor een vrijwillige tegenprestatie en wil dat WERKEN ZONDER LOON gestopt wordt.
Omdat de gemeenteraad in Veenendaal pas besloten had dat mensen uit de bijstand toch wel verplicht een tegenprestatie moeten leveren, kwamen onder anderen raadslid Henk van Soest (ChristenUnie) en raadslid Dylan Lochtenberg (VVD) in het geweer. In Veenendaal doen we het toch netjes met een overgangsregeling. Dat vond Felix Perez te prijzen, maar het veranderde de kern van zijn verhaal niet.
 
Aan het eind vroeg dhr. Hennie Bos van de PvdA wat er dan moet gebeuren om bij een volgend bezoek dhr. Perez tevreden te stellen.
“Laten we het werk delen en laten we er voor zorgen dat de mensen via fondsen een goede vakopleiding krijgen.” was het antwoord.
 
Daar kunnen we het mee doen.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier