h

Leuzen - LV

29 februari 2016

Leuzen - LV

Leus nr. 55


Foto: Geek and Poke / recruitmentmatters.nl

Bezint eer ge Begint


 

Foto: A.J. Breur

Vorige week maandag, op onze thema-avond over vluchtelingen, gaven al onze drie sprekers aan dat zij hinder hadden van de eenzijdige beeldvorming.
Deze beeldvorming komt vooral tot stand door de media.
De burgemeester vertelde dat bijvoorbeeld er bericht werd gegeven van een incident tijdens een voetbalwedstrijd tussen Veenendalers en jongens uit het AZC in Overberg.Terwijl zulke incidentjes wekelijks op de voetbalvelden plaatsvinden en er dan niets over geschreven wordt.

Zo las ik op NOS.nl op 27 februari dat Pegida een demonstratie hield in Amsterdam. Dit werd uitgebreid beschreven in zo’n 26 regeltjes met las extra een twitterbericht en een kort filmpje. Onderaan het bericht werd in twee zinnen aangegeven dat er diezelfde dag op het Museumplein een demonstratie was voor de rechten van de vluchteling.

In het NRC van 19 februari pleit Steven de Winter (oud chef buitenlandsredactie NRC) ervoor dat de pers een afweging zou dienen te maken tussen het belang van de publicatie en wat de publicatie veroorzaakt.
Hij illustreerde dit met de berichtgeving rondom de incidenten tijden Oudejaarsavond, waarin vrouwen werden aangerand en verkracht.
Op basis van anonieme politiebronnen meldde de Duitse pers, maar ook o.a. het NRC dat de Keulse vrouwen voor een groot deel door Syrisch vluchtelingen waren aangerand.
Nu is bekend geworden dat 30 Marokkanen,27 Algerijnen, 3 Tunesiërs, 4 Irakezen, 3 Duitsers en 2 Syriërs tot de verdachten horen.
Ondertussen is het kwaad geschied. De Syrische mannen zijn 'een gevaar voor de samenleving'. En de vluchtelingen zijn niet langer welkom. Het liefst willen we de grenzen sluiten.

Steven de Winter stelt dat wie iets publiceert verantwoordelijk is voor wat zijn publicatie teweeg brengt.
Over wat de journailsten over de Keulse incidenten schrijven, stelt Winter: Ze aanvaarden willens en wetens de aanmerkelijke kans dat hetgeen zij publiceerden niet zou kloppen en zij daardoor een groep in de samenleving in diskrediet zouden brengen. In het strafrecht heet dat voorwaardelijk opzet.”

Ik zou zeggen: Journalisten, bezint eer ge begint.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier