h

Leuzen - LXXII

4 juli 2016

Leuzen - LXXII

Leuze nr. 72:

Foto: onbekend

DE LAMME LEIDT DE BLINDE


Ziet u het al voor u? Een haast onmogelijke situatie. De lamme kan niet vooruit komen en de blinde weet niet waar hij gaat. Die twee komen samen geen stap verder.
Behalve als de lamme een rolstoel krijgt. Dan kan hij door de blinde voortgeduwd (of, zoals in dit plaatje: voortgetrokken), de weg wijzen.
Ook als is het moeizaam, tijdrovend en gevaarlijk, ze komen vooruit.

De vergelijking van de lamme en de blinde is deze week gemaakt door het dagblad Trouw, dat donderdag 30 juni een artikel gewijd heeft aan de decentralisatie.
Het idee van de decentralisatie is dat de mensen niet meer afhankelijk zijn van de overheid. Zelfredzaamheid en elkaar helpen als het nodig is. Dat zijn de kernbegrippen bij decentralisatie.
Een prachtig idee, maar het werkt niet, blijkt uit een onderzoek dat gehouden wordt in zes gemeenten.

Natuurlijk, als ik mijn been breek, zijn mijn buren en vrienden best bereid om een paar weken voor mij de boodschappen te doen en de was op te hangen.
Maar als het gaat om mensen die zorg nodig hebben,zoals dementerenden, psychiatrische zieken, verstandelijk beperkte mensen of langdurig zieken, dan is het wat anders.

Hier gaat het om structurele- en gespecialiseerde hulp.
Behalve dat het voor veel van deze mensen moeilijk is om een sociaal netwerk te hebben, is het ook lastig om deze hulp te vragen. Bovendien is het maar de vraag of je familie en kennissen de tijd en de kwaliteiten hebben om je te helpen.

Zoals de lamme op zijn minst een rolstoel nodig heeft om samen met de blinde vooruit te komen, zo heeft de mantelzorger de broodnodige ondersteuning nodig om voor zijn naaste klaar te kunnen staan. En aan die ondersteuning ontbeert het vaak.
Gemeente, kom over de brug. Vraag niet het onmogelijke van je burgers en probeer niet onder het mom van zelfredzaamheid de hand op de knip te houden. Daar komen alleen maar ongelukken van.

Reacties

Baukje, je hebt groot gelijk. Half juni 2014 heb ik dit al aan verantwoordelijk wethouder gemeld dat decentralisatie niet werkt, dat mantelzorg eindig is, dat mantelzorg geen vanzelfsprekend is. Nu twee jaar later heeftbdagblad Trouw een artikel aan gewijd en wat blijkt.....mijn rationele voorspelling is uitgekomen. Laat de gemeente pro-actief de mensen, die zorg nodig hebben, benaderen en goede structurele en gespecisialiseerde hulp bieden.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier