h

Leuzen - LXXIII

11 juli 2016

Leuzen - LXXIII

leuze nummer drieënzeventig

Foto: www.goedkoopstevlaggen.nl

DE VRIJHEID WORDT DUUR BETAALD

'Vrijheid' , sprak het jonge VVD raadslid, 'dat is de enige waarde die voor mij van belang is!'

Vrijheid is ook heel belangrijk. Dagelijks offeren mensen hun leven hiervoor op. Ook onze vrijheid heeft in de jaren 1940- 1945 veel levens gekost.

Dezelfde avond stemde het jonge raadslid en ook de rest van de Veenendaalse raad tegen de motie van SP omtrent TTIP en CETA. In deze motie vroeg de SP het college te onderzoeken in hoeverre TTIP en CETA de ambities in de weg staan om een duurzame- en FairTrade gemeente te zijn. Heel merkwaardig, om dat niet te willen weten!!!

TTIP en CETA zijn op handen zijnde vrijhandelsverdragen tussen Europa en respectievelijk Amerika en Canada. Nu is er met handelsverdragen op zich niets mis. Wat wel een heel groot bezwaar is, zijn de daaraan gekoppelde ISDS (Investor to State Dispute Settlement) of ICS (Investment Court System). Dit zijn een soort van rechtbanken buiten het nationale rechtsysteem.

Buitenlandse investeerders kunnen overheden aanklagen in rechtzaken waarin gewone mensen of binnenlandse bedrijven geen toegang hebben. (Aldus Bas Eickhout in het NRC van 6 juli 2016.)
De ervaring  met ISDS in andere verdragen leert, dat in vrijwel alle gevallen de Amerikaanse bedrijven in het gelijk gesteld worden. Zo kan het bijvoorbeeld door de TTIP of CETA mogelijk worden dat een Amerikaans bedrijf in Nederland schaliegas gaat winnen.
TTIP en CETA zijn daarom een directe aanslag op onze democratie en onze vrijheid.

Willen  het jonge VVD raadslid en ook de andere raadsleden dan dat onze duur bevochten vrijheid verkwanseld wordt voor 0,08% jaarlijkse economische groei in Europa?

Wij van de SP willen dat NIET.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier