h

Leuze CI

23 januari 2017

Leuze CI

De wekelijkse leuze, nr 101

HET HEEFT ZIJN TIJD GEHAD!


Foto: Trouw / trouw.nl

Vanavond komt het zorgdebat op de televisie. Want de zorg is voor heel veel mensen een grote zorg.

Tien jaar geleden is met veel bombarie het zorgstelsel gewijzigd. Weg met het ziekenfonds en leve de markt.
We moesten ons en masse bij de zorgverzekeraar melden: want de zorgverzekeraar zou de zorg goedkoper, beter en efficiënter maken.

Nu we na tien jaar de balans op maken blijkt dat van al die beloftes weinig is waargemaakt. De zorgverzekering heeft de zorg niet goedkoper gemaakt. Jaarlijks stijgen de premies.
Als er al sprake is van onderlinge concurrentie, dan is dat vooral op het gebied van de prijs en van de marketing. Er is geen concurrentie op goede zorg.
Bovendien hebben wij als verzekerden helemaal geen zicht op wat de zorg voor ons in de aanbieding heeft en kunnen wijzelf niet bepalen wat voor ons goede zorg is.
Ook de efficiëntie is echt niet toegenomen, waardoor de zorgkosten niet gedaald zijn. Sterker nog: artsen klagen steen en been over de administratieve taken die zij in toenemende mate krijgen toegeschoven.

Daarnaast groeit het wantrouwen van ons, als burgers.
Er gaat heel veel geld naar reclames en andere acquisitie. De zorgverzekeraars innen hoge winsten (in 2015: 3,2miljard). En de topsalarissen van de bestuurders doen het vertrouwen ook geen goed.

Follow the Money, een groep van onafhankelijke journalisten, heeft de voor- en nadelen van ons huidige zorgstelsel naast elkaar gezet en concludeert dat de private zorgverzekering geen meerwaarde heeft.
Marktwerking in de zorg heeft tien jaar de tijd gehad om zich te bewijzen. De marktwerking werkt niet!!!

Wij als SP hebben dit al jaren geroepen. Wij hebben het alternatief voor de zorgverzekering al op de plank: Het Nationaal Zorgfonds zonder eigen risico.
Met uw steun, zorgen wij dat het er komt.

Foto: SP Veenendaal

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier