h

Leuze CII

30 januari 2017

Leuze CII

De wekelijkse leuze, nr. 102

WIENS BROOD MEN EET,
DIENS WOORD MEN SPREEKT


Op twee februari aanstaande stemt het Europese Parlement over CETA. Dit is het nieuwe handelsverdrag met Canada en wordt ook wel het achterdeurtje van TTIP genoemd. Dit, omdat ieder Amerikaans bedrijf, dat ook in Canada een vestiging heeft, gebruik kan maken van dit handelsverdrag.

 

De SP heeft zich altijd tegen deze beide handelsverdragen CETA en TTIP verzet, omdat deze verdragen eenzijdig de kant kiezen van de banken, de multinationals en de farmacie. Met milieuorganisaties, vakbonden of wensen van burgers wordt geen rekening gehouden.
In een interview van het NRC van 6 januari j.l. vindt de SP een geestverwant in de persoon van Dani Rodric. Hij is hoogleraar internationale politieke economie aan de Harvard Universiteit in Cambridge (Massachusetts) in de USA.
Rodric vertelt in dit interview dat de handelsverdragen maar weinig economische groei opleveren. Ze zijn vooral ontworpen voor de winst van banken en multi-nationals. De handelsverdragen bieden buitenlandse investeerders bescherming, ook als die botst met de regels van een land voor volksgezondheid en klimaat. En kost het veel burgers hun baan of  zij zienhun inkomen dalen.

Veel economen weten dit en in de beslotenheid van hun eigen kringen hebben zij zelf ook hun vraagtekens bij die handelsverdragen. In het openbaar echter tonen zij juist enthousiasme voor deze verdragen.
“Wij (= de economen) waren vriendelijk tegen de macht.” aldus Dani Rodric. En hiermee verklaart hij volgens mij de economen tot broodprofeten.
Het is maar dat u het weet!

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier