h

Leuze CIII

6 februari 2017

Leuze CIII

De wekelijkse leuze, nr. 103

GEEN WINST OVER DE RUGgen VAN PATIENTEN


Dinsdag 31 januari jl. was een prachtige dag voor Renske Leijten: Haar wetsvoorstel om winstuitkeringen in de zorg te verbieden, is door alle partijen, behalve door de VVD, aangenomen.

Toen in 2006 de ziekenfondsen werden opgeheven en plaats maakten voor de zorgverzekeringen, werd het geld dat in de ziekenfondsen over was (pakweg 2 miljard euro) verdeeld over de zorgverzekeringen.
Er werd toen afgesproken, dat daarom de zorgverzekeringen de eerste tien jaar geen winsten mochten uitkeren. Dat zou me ook wat moois zijn: het geld uit de ziekenfondsen direct overmaken aan de aandeelhouders!

De tien jaar zijn nu voorbij. Eerder al had Renske Leijten er een voorstel door weten te krijgen om die mogelijke winstuitkering van de zorgverzekeringen twee jaar uit te stellen.
En nu is er dus het definitieve besluit dat winstuitkeringen niet passen bij de taak van zorgverzekeringen.
Geld van de zorg blijft geld voor de zorg.

De meeste zorgverzekeraars stribbelden natuurlijk tegen bij het voorstel van Renske Leijten. Het stond toch immers al in hun statuten dat zij geen winstoogmerk hebben. Waarom dan ook nog eens zo’n wet? Dat is dubbelop!

Maar Achmea is echt door de mand gevallen. Een woordvoerder van dit bedrijf stelde, dat het nooit in de zorgverzekeringen was gestapt als er geen rendement in het vooruitzicht was gesteld. Met Achmea gaat het namelijk niet zo goed en de winsten uit de zorgverzekering zou zij goed kunnen gebruiken voor de rest van het bedrijf.

Dus: ondanks die statuten van de zorgverzekeraars is er gelukkig nu door het wetsvoorstel van Renske Leijten een extra waarborg dat de winsten niet over de ruggen van de patiënten gaan!


(Bron: Follow The Money: Eelke van Ark; Winstuitkeringsverbod zorgverzekeraar maak Achmea’s ware aard zichtbaar)

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier